Zelené recepty

Také jarné. Venované hlavne jarnej zelenine a vstávaniu prírody zo zimného spánku. Alebo takto nejako poeticky by sme mohli nazvať ponuku na našom webe receptov na tento týždeň. Začneme špenátom, či medvedím cesnakom alebo bylinkami.

Moja stará mama kedysi robila aj šalát z vajíčka na tvrdo a púpavových listov. Bolo to však veľmi dávno a už si ozaj nepamätám čo v ňom bolo. Viem, že sme ho dostali v miske spolu s ražným chlebom a jedli lyžicou alebo vidličkou.

Zelená polievka

1 veľký pór, 250 g baby špenátu alebo mladých špenátových listov, 3 mladé petržleny aj s vňaťou, soľ, mleté biele korenie, olej

Petržlen a pór nakrájame. Opečieme prudko na oleji. Zalejeme asi pol litrom vody a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevariť asi štvrťhodiny. Potom odstavíme, pridáme petržlenovú vňať a špenátové listy. Prikryjeme pokrievkou. Necháme asi 5 minút pôsobiť, aby všetky listy zmäkli. Rozmixujeme, ochutíme a ešte teplé podávame.

Šalátová polievka

1 hlávka šalátu, 40 g masla, 40 g zemiakovej múky, 200 ml kyslej smotany, kôpor, soľ, citrónová šťava
Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Zalejeme ju smotanou a vodou zmiešanou 1 : 1. Rozmiešame, osolíme a okyslíme. Necháme prejsť varom asi 3 - 5 minút. Na koniec vmiešame na menšie kúsky potrhaný šalát a kôpor. Odstavíme.

Hráškový krém

600 g zeleného hrášku, 600 ml zeleninového vývaru alebo vody, 300 g naklíčeného manga, 150 ml smotany na varenie, 1 polievková lyžica oleja, 4 mladé jarné cibuľky, soľ, mleté biele korenie, asi 20 lístkov čerstvej mäty

Na oleji orestujeme nakrájanú jarnú cibuľku. Pridáme klíčky manga a hrášok. Premiešame a zalejeme vývarom alebo vodou a smotanou. Varíme asi 12 - 15 minút. pridáme asi 10 lístkov mäty. Dochutíme soľou a korením. V mixéri viac ako polovicu polievky rozmixujeme do hladka. Potom vrátime do hrnca a premiešame. Necháme prehriať. Môžeme podávať. Podávame dozdobené zvyškom mäty.

Omáčka zo zelenej žihľavy

4 hrste mladách žihľavových listov bez hrubých stopiek, 750 ml vody, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 200 ml šľahačky, 2 - 3 polievkové lyžice zemiakovej múky, soľ, mleté čierne korenie

Do vriacej vody vsypeme potrhané žihľavové listy. Po dvoch minútach odstavíme a rozmixujeme. Vrátime na zdroj tepla. primiešame v šľahačke rozmiešanú múku a premiešame. Osolíme a okoreníme. Necháme prejsť varom asi päť minút a môžeme podávať.

Zelené rizoto

200 g ryže, 750 ml zeleninového vývyru, 1 veľká cibuľa, 100 g medvedieho cesnaku, 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 100 g parmezánu, soľ, mleté biele korenie

Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu na kolieska alebo polkolieska. Pridáme prepláchnutú ryžu. Premiešame. Po lyžiciach pridávame vývar a miešame. Necháme prevrieť. Približne za 20 minút by mala byť ryža hotová. Primiešamena drobné lúsky natrhaný medvedí cesnak s maslom. Dochutíme soľou a bielym korením. Podávame posypané parmezánom.

 Zelené desiatové smooty

1 prezretý banán, asi 50 g šalátovej uhorky, 1 stredne veľké červené jablko, 4 polievkové lyžice čerstvého baby špenátu, 1/4 limetky, 250 ml vody

Všetko dobre rozmixujeme. Podávame v pohároch so širokou slmkou.

 Tvarohová nátierka

200 g jemného tvarohu, 2 polievkové lyžice tučného bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice posekaného čerstvého kôpru, soľ, mleté čierne korenie

V mixéri vymiešame tvaroh s jogurtom. Už ručne vmiešame ostatné suroviny. Podávame na tmavom chlebe.

 Bryndzová nátierka

100 g bryndze, 2 polievkové lyžice bieho ovčieho tučného jogurtu, 1 polievková lyžica posekanej žeruchy

Všetko spolu v mixéri premiešame. Môžeme dosoliť, ak nebola bryndza dostatočne slaná.

 Cuketovo-brokolicová polievka

asi 6 ružičiek brokolice, asi 10 hrubších koliesok mladej cukety aj so šupou, asi 2 polievkové lyžice kôpru, 2 strúčiky cesnaku, asi 4 polievkové lyžice premytého pšena, soľ, mleté čierne korenie

Všetko vhodíme do hrnca a zalejeme vodou asi 2 cm nad suroviny. Na strednom plameni necháme zovrieť a varíme asi 15 minút. Potom rozmixujeme do hladka. Dosolíme a dokoreníme. Podávame dozdobené kôprom.

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Odkazovač

silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri