Zelené recepty

Také jarné. Venované hlavne jarnej zelenine a vstávaniu prírody zo zimného spánku. Alebo takto nejako poeticky by sme mohli nazvať ponuku na našom webe receptov na tento týždeň. Začneme špenátom, či medvedím cesnakom alebo bylinkami.

Moja stará mama kedysi robila aj šalát z vajíčka na tvrdo a púpavových listov. Bolo to však veľmi dávno a už si ozaj nepamätám čo v ňom bolo. Viem, že sme ho dostali v miske spolu s ražným chlebom a jedli lyžicou alebo vidličkou.

Zelená polievka

1 veľký pór, 250 g baby špenátu alebo mladých špenátových listov, 3 mladé petržleny aj s vňaťou, soľ, mleté biele korenie, olej

Petržlen a pór nakrájame. Opečieme prudko na oleji. Zalejeme asi pol litrom vody a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevariť asi štvrťhodiny. Potom odstavíme, pridáme petržlenovú vňať a špenátové listy. Prikryjeme pokrievkou. Necháme asi 5 minút pôsobiť, aby všetky listy zmäkli. Rozmixujeme, ochutíme a ešte teplé podávame.

Šalátová polievka

1 hlávka šalátu, 40 g masla, 40 g zemiakovej múky, 200 ml kyslej smotany, kôpor, soľ, citrónová šťava
Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Zalejeme ju smotanou a vodou zmiešanou 1 : 1. Rozmiešame, osolíme a okyslíme. Necháme prejsť varom asi 3 - 5 minút. Na koniec vmiešame na menšie kúsky potrhaný šalát a kôpor. Odstavíme.

Hráškový krém

600 g zeleného hrášku, 600 ml zeleninového vývaru alebo vody, 300 g naklíčeného manga, 150 ml smotany na varenie, 1 polievková lyžica oleja, 4 mladé jarné cibuľky, soľ, mleté biele korenie, asi 20 lístkov čerstvej mäty

Na oleji orestujeme nakrájanú jarnú cibuľku. Pridáme klíčky manga a hrášok. Premiešame a zalejeme vývarom alebo vodou a smotanou. Varíme asi 12 - 15 minút. pridáme asi 10 lístkov mäty. Dochutíme soľou a korením. V mixéri viac ako polovicu polievky rozmixujeme do hladka. Potom vrátime do hrnca a premiešame. Necháme prehriať. Môžeme podávať. Podávame dozdobené zvyškom mäty.

Omáčka zo zelenej žihľavy

4 hrste mladách žihľavových listov bez hrubých stopiek, 750 ml vody, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 200 ml šľahačky, 2 - 3 polievkové lyžice zemiakovej múky, soľ, mleté čierne korenie

Do vriacej vody vsypeme potrhané žihľavové listy. Po dvoch minútach odstavíme a rozmixujeme. Vrátime na zdroj tepla. primiešame v šľahačke rozmiešanú múku a premiešame. Osolíme a okoreníme. Necháme prejsť varom asi päť minút a môžeme podávať.

Zelené rizoto

200 g ryže, 750 ml zeleninového vývyru, 1 veľká cibuľa, 100 g medvedieho cesnaku, 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 100 g parmezánu, soľ, mleté biele korenie

Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu na kolieska alebo polkolieska. Pridáme prepláchnutú ryžu. Premiešame. Po lyžiciach pridávame vývar a miešame. Necháme prevrieť. Približne za 20 minút by mala byť ryža hotová. Primiešamena drobné lúsky natrhaný medvedí cesnak s maslom. Dochutíme soľou a bielym korením. Podávame posypané parmezánom.

 Zelené desiatové smooty

1 prezretý banán, asi 50 g šalátovej uhorky, 1 stredne veľké červené jablko, 4 polievkové lyžice čerstvého baby špenátu, 1/4 limetky, 250 ml vody

Všetko dobre rozmixujeme. Podávame v pohároch so širokou slmkou.

 Tvarohová nátierka

200 g jemného tvarohu, 2 polievkové lyžice tučného bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice posekaného čerstvého kôpru, soľ, mleté čierne korenie

V mixéri vymiešame tvaroh s jogurtom. Už ručne vmiešame ostatné suroviny. Podávame na tmavom chlebe.

 Bryndzová nátierka

100 g bryndze, 2 polievkové lyžice bieho ovčieho tučného jogurtu, 1 polievková lyžica posekanej žeruchy

Všetko spolu v mixéri premiešame. Môžeme dosoliť, ak nebola bryndza dostatočne slaná.

 Cuketovo-brokolicová polievka

asi 6 ružičiek brokolice, asi 10 hrubších koliesok mladej cukety aj so šupou, asi 2 polievkové lyžice kôpru, 2 strúčiky cesnaku, asi 4 polievkové lyžice premytého pšena, soľ, mleté čierne korenie

Všetko vhodíme do hrnca a zalejeme vodou asi 2 cm nad suroviny. Na strednom plameni necháme zovrieť a varíme asi 15 minút. Potom rozmixujeme do hladka. Dosolíme a dokoreníme. Podávame dozdobené kôprom.

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Mimi211

dakujem veľmi pekne

22/01/2021 - 15:52
Maja

Sťahovanie pre prihlásených už funguje.

22/01/2021 - 13:23
Maja

Riešime to, dúfam, že onedlho to bude v poriadku.

22/01/2021 - 13:08
Mimi211

dobrý deň, má stránka nejakú poruchu? Som prihlásená, ale nedajú sa mi stahovať súbory. Ďakujem

22/01/2021 - 12:28
lenpal1

;)

20/01/2021 - 12:22
Maja

Aktivačný mail som poslala znovu.

10/01/2021 - 22:00
Sisa4

Omylom som vymazala aktivačnú správu,nemôžem aktivovať svoj účet, môžete mi ju zaslať znovu na mail?

10/01/2021 - 20:59
silbod

Pani Kurtiová, mysleli ste takéto? https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov/1552-konstrukcia-trojuholnika-u-siestakov Vety sss, sus, usu?

03/11/2020 - 10:02 1
MIRKA KURTIOVA

POSTUP PRI TROJUHOLNIKU

03/11/2020 - 09:39
silbod

Milá Štefánia Karovičová, v sekcii Pre školákov nájdete písanie, počítanie aj geometriu i pracovné listy na čítanie či počúvanie s porozumením. Musíte byť prihlásená cez FB...

25/10/2020 - 15:53 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri