Je čas na med

Jeseň bola vždy spojená v mojom detstve s bylinkovým čajom s medom alebo čiernym čajom s medom a citrónom. Neskôr v mojej domácnosti som na jeseň tradične piekla mäkké medovníčky, aby sme mali na mlsanie na vychádzky či neskôr deti desiatu alebo olovrant do školy.

Preto si dnes môžete u nás stiahnúť na skúšanie pár medových receptov. Či vyskúšať, ktorý z medovníkov budete piecť návštevám na Vianoce alebo ako ozdobu na stromček či ako drobnosti na vianočné trhy deťom do školy. U nás sme vždy v predstihu.

 Mäkký krájaný medovník

na cesto:  500 g hladkej múky T650, 3 polievkové lyžice tekutého medu, 200 g práškového cukru, 4 vajíčka, 4 polievkové lyžice rozpusteného masla, 100 g posekaných orieškov, 1/2 čajovej lyžičky medovníkového korenia, 10 g sódy bikarbóny - radšej amónium

na karamel:  250 g kryštálového cukru, 3 dl silného espressa

V hlbšej panvici upálime cukor na karamel. Zalejeme espresom a miešame, kým sa karamel nerozpustí. V ňom aj rozpustíme amónium. V inej miske zmiešame žĺtky, cukor a maslo do peny. Pridáme karamelovú časť a vymiešame. Prisypeme orechy. Premiešame. Pridáme mpreosiatu múku. Ak sme nepoužívali amónium, ale sódu bikarbónu, tú radšej preosejete teraz do múky. Nakoniec ručne vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme do hlbšieho plechu vyloženého pergamenovým papierom. Pečieme pri 180°C. Kontrolujeme najskôr po 15-tich minútach ihlicou či je upečené.

Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť prikryté utierkou a nakrájame na "kocky".

 Medové paličky

 200 g medu, 00 g horkej kvalitnej čokolády, 200 g mletých orechov, 300 g práškového cukru, 100 g rozmrvených piškót

Pracujeme nad parou, aby sa nám nič neprichytilo. Rozpustíme si med a nalámanú čokoládu. Pridáme na jemno postrúhané orechy a piškótové omrvinky. Premiešame. Ešte teplé vyklopíme do misy s cukrom. Premiešame. Vytvoríme hmotu, z ktorej vytvarujeme rovnaké valčeky. Necháme ich na papieri na pečenie stuhnúť.

 Výdatné medovníčky

650 g hladkej múky T650, 250 g práškového cukru, 200 g tekutého medu, 4 žĺtky, 2 zarovnané čajové lyžičky sódy bikarbóny, asi 4 polievkové lyžice mlieka izbovej teploty

Vypracujeme hladké cesto. Vložíme do misy a necháme prikryté stáť do druhého dňa. Ešte raz všetko premiešame. Vyvaľkáme a vykrojíme tvary. Potrieme vyšľahaným źĺtkom s mliekom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C podľa veľkosti tvarov.

 Výborné medové rezy

500 g polohrubej múky, 250 g medu, 200 g práškového cukru, 500 g postrúhaných jabĺk aj so šupkou, 100 g posekaných orechov, 200 ml oleja, 3 väčšie vajíčka, 1 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

Vymiešame vajíčka s medom a cukrom do peny. Pridáme olej, jablká, orechy, múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Vlejeme do vyššieho pekáča vystlaného papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 5 minút, potom stiahneme teplotu na 180°C. Radšej kontrolujte upečenie ihlicou. Najskôr až po 20-tich minútach od vloženia do rúry.

Občas ich urobím ako muffin. Vtedy trochu uberiem vody z postrúhaných jabĺk a miesto oleja dávam radšej maslo.

 

A miesto čaju môže byť aj limonáda.

Medová oranžáda

 ošúpané pomaranče od šupy a bielej šupky, 2 polievkové lyžice medu, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 300 ml minerálky alebo sódovej vody

Pomaranče s medom, citrónovou šťavou a polovicou minerálny rozmixujeme. Vlejeme do džbábu a premiešame so zvyškom minerálky. Ak máme, môžeme pridať mätu či medovku.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri