Jeseň bola vždy spojená v mojom detstve s bylinkovým čajom s medom alebo čiernym čajom s medom a citrónom. Neskôr v mojej domácnosti som na jeseň tradične piekla mäkké medovníčky, aby sme mali na mlsanie na vychádzky či neskôr deti desiatu alebo olovrant do školy.
Preto si dnes môžete u nás stiahnúť na skúšanie pár medových receptov. Či vyskúšať, ktorý z medovníkov budete piecť návštevám na Vianoce alebo ako ozdobu na stromček či ako drobnosti na vianočné trhy deťom do školy. U nás sme vždy v predstihu.
Mäkký krájaný medovník
na cesto: 500 g hladkej múky T650, 3 polievkové lyžice tekutého medu, 200 g práškového cukru, 4 vajíčka, 4 polievkové lyžice rozpusteného masla, 100 g posekaných orieškov, 1/2 čajovej lyžičky medovníkového korenia, 10 g sódy bikarbóny - radšej amónium
na karamel: 250 g kryštálového cukru, 3 dl silného espressa
V hlbšej panvici upálime cukor na karamel. Zalejeme espresom a miešame, kým sa karamel nerozpustí. V ňom aj rozpustíme amónium. V inej miske zmiešame žĺtky, cukor a maslo do peny. Pridáme karamelovú časť a vymiešame. Prisypeme orechy. Premiešame. Pridáme mpreosiatu múku. Ak sme nepoužívali amónium, ale sódu bikarbónu, tú radšej preosejete teraz do múky. Nakoniec ručne vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme do hlbšieho plechu vyloženého pergamenovým papierom. Pečieme pri 180°C. Kontrolujeme najskôr po 15-tich minútach ihlicou či je upečené.
Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť prikryté utierkou a nakrájame na "kocky".
Medové paličky
200 g medu, 00 g horkej kvalitnej čokolády, 200 g mletých orechov, 300 g práškového cukru, 100 g rozmrvených piškót
Pracujeme nad parou, aby sa nám nič neprichytilo. Rozpustíme si med a nalámanú čokoládu. Pridáme na jemno postrúhané orechy a piškótové omrvinky. Premiešame. Ešte teplé vyklopíme do misy s cukrom. Premiešame. Vytvoríme hmotu, z ktorej vytvarujeme rovnaké valčeky. Necháme ich na papieri na pečenie stuhnúť.
Výdatné medovníčky
650 g hladkej múky T650, 250 g práškového cukru, 200 g tekutého medu, 4 žĺtky, 2 zarovnané čajové lyžičky sódy bikarbóny, asi 4 polievkové lyžice mlieka izbovej teploty
Vypracujeme hladké cesto. Vložíme do misy a necháme prikryté stáť do druhého dňa. Ešte raz všetko premiešame. Vyvaľkáme a vykrojíme tvary. Potrieme vyšľahaným źĺtkom s mliekom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C podľa veľkosti tvarov.
Výborné medové rezy
500 g polohrubej múky, 250 g medu, 200 g práškového cukru, 500 g postrúhaných jabĺk aj so šupkou, 100 g posekaných orechov, 200 ml oleja, 3 väčšie vajíčka, 1 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Vymiešame vajíčka s medom a cukrom do peny. Pridáme olej, jablká, orechy, múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Vlejeme do vyššieho pekáča vystlaného papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 5 minút, potom stiahneme teplotu na 180°C. Radšej kontrolujte upečenie ihlicou. Najskôr až po 20-tich minútach od vloženia do rúry.
Občas ich urobím ako muffin. Vtedy trochu uberiem vody z postrúhaných jabĺk a miesto oleja dávam radšej maslo.
A miesto čaju môže byť aj limonáda.
Medová oranžáda
ošúpané pomaranče od šupy a bielej šupky, 2 polievkové lyžice medu, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 300 ml minerálky alebo sódovej vody
Pomaranče s medom, citrónovou šťavou a polovicou minerálny rozmixujeme. Vlejeme do džbábu a premiešame so zvyškom minerálky. Ak máme, môžeme pridať mätu či medovku.