Je čas na čerešne

Čerešne sú veľmi obľúbené ovocie. Obsahujú veľa vitamínu C, provitamín A a vitamíny skupiny B. Tmavšie odrody obsahujú aj železo. Sú bohaté na sacharidy, sú omnoho sladšie ako jahody, preto sa neodporúčajú pri cukrovke. Neodporúča sa ich ani zapíjať vodou či mliekom.

Z hľadiska konzumácie sú najvhodnejšie čerstvé, umyté pod tečúcou studenou vodou. Môžeme ich použiť aj pri pečení koláčov - obľúbenej čerešňovej bublanine, či varení čerešňovej polievky a kompótoch, ktoré radi konzumujeme hlavne v zimných mesiacoch.

 Prinášame vám niekoľko receptov pre spetrenie vášho jedálnička.

 Čerešňová polievka

500 g vykôstkovaných čerešní, 750 ml vody, 200 ml šľahačky, 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu, štipka soli, 1 polievková lyžica cukru

Čerešne vysypeme do hrnca, mierne posolíme a udusíme asi 5 minút na miernom plameni. Zalejeme vodou. Necháme prevrieť. Utobíme si zo šľahačky a múky zátrepku, ktorú vlejeme do čerešní. Premiešame a necháme variť asi desať minút. Odstavíme a vmiešame cukor. Môžeme podávať vlžné aj studené.

Čerešňová omáčka

400 g odkvostkovaných čerešní, 1/2 citróna, 30 g emiakového škrobu, 2 dl červeného suchého vína, 50 g práškového cukru, kúsok škorice - ak môžete

2 dl vody necháme v kastróliku zovrieť. Vsypeme čerešne a pridáme škoricu. Varíme na miernom plameni pod pokrievkou. Víno premiešame s múčkou a zatrepeme čerešňovú zmes. Necháme prevrieť aspoň 5 minút. Docukríme. Pri chladnutí pridáme citrónovú šťavu.

Omáčka je vhodná k varenému hovädziemu mäsu alebo divine.

Čerešňová omeleta

3 dl mlieka, 250 g hladkej múky, 2 vajíčka, 700 g vykvôstkovaných čerešní, 2 polievkové lyžice cukru

Z mlieka, múky a vajec si urobíme cesto. Môžeme pridať aj lyžičku oleja. Polovicu cesta vylajeme do vyššej panvice, kde sme rozohrial trochu oleja. Necháme cesto asi minútku spiecť. Na povrch posypeme rovnomerne čerešne. Ocukríme a zalejeme druhou polovicou cesta. prikryjeme pokrievkou. Necháme asi 3 - 4 minúty piecť. Potom otvoríme, vyklopíme na tanier. Nakrájame na trojuholníky ako tortu a podávame.

Čerešňový šalát

400 g odkôstkovaných čerešní, 0.4 dl rumu, 50 g posekaných vlašských orechov, 1 dl šľahačky, 30 g práškového cukru

Čerešne pokvapkáme rumom. Posypeme orechami a necháme asi pol hodiny pôsobiť. Potom zasypeme cukrom a zalejeme šľahačkou. Zľahka premiešame. Podávame schladené. 

Je vinikajúcim dezertom pri party.

Čerešňový puding

180 ml odšťavených čerešní, 20 g krupicového cukru, 200 g mäkkého tvarohu

Všetko rozmixujeme. Podávame potreté na tortových oblátkach.

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Anka, po prihlásení na stránku, si daný obrázok stiahnite pomocou zelenej šípky v pravom dolnom rohu do svojho počítača. Z počítača vytlačíte.

21/06/2021 - 18:55
Anka

Dobrý deň v časti etikety a nálepky sa napr. vybraný obrázok nedá uložiť na tlač A4.

21/06/2021 - 10:12
Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12 1
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03 1
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri