Je čas na čerešne

Čerešne sú veľmi obľúbené ovocie. Obsahujú veľa vitamínu C, provitamín A a vitamíny skupiny B. Tmavšie odrody obsahujú aj železo. Sú bohaté na sacharidy, sú omnoho sladšie ako jahody, preto sa neodporúčajú pri cukrovke. Neodporúča sa ich ani zapíjať vodou či mliekom.

Z hľadiska konzumácie sú najvhodnejšie čerstvé, umyté pod tečúcou studenou vodou. Môžeme ich použiť aj pri pečení koláčov - obľúbenej čerešňovej bublanine, či varení čerešňovej polievky a kompótoch, ktoré radi konzumujeme hlavne v zimných mesiacoch.

 Prinášame vám niekoľko receptov pre spetrenie vášho jedálnička.

 Čerešňová polievka

500 g vykôstkovaných čerešní, 750 ml vody, 200 ml šľahačky, 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu, štipka soli, 1 polievková lyžica cukru

Čerešne vysypeme do hrnca, mierne posolíme a udusíme asi 5 minút na miernom plameni. Zalejeme vodou. Necháme prevrieť. Utobíme si zo šľahačky a múky zátrepku, ktorú vlejeme do čerešní. Premiešame a necháme variť asi desať minút. Odstavíme a vmiešame cukor. Môžeme podávať vlžné aj studené.

Čerešňová omáčka

400 g odkvostkovaných čerešní, 1/2 citróna, 30 g emiakového škrobu, 2 dl červeného suchého vína, 50 g práškového cukru, kúsok škorice - ak môžete

2 dl vody necháme v kastróliku zovrieť. Vsypeme čerešne a pridáme škoricu. Varíme na miernom plameni pod pokrievkou. Víno premiešame s múčkou a zatrepeme čerešňovú zmes. Necháme prevrieť aspoň 5 minút. Docukríme. Pri chladnutí pridáme citrónovú šťavu.

Omáčka je vhodná k varenému hovädziemu mäsu alebo divine.

Čerešňová omeleta

3 dl mlieka, 250 g hladkej múky, 2 vajíčka, 700 g vykvôstkovaných čerešní, 2 polievkové lyžice cukru

Z mlieka, múky a vajec si urobíme cesto. Môžeme pridať aj lyžičku oleja. Polovicu cesta vylajeme do vyššej panvice, kde sme rozohrial trochu oleja. Necháme cesto asi minútku spiecť. Na povrch posypeme rovnomerne čerešne. Ocukríme a zalejeme druhou polovicou cesta. prikryjeme pokrievkou. Necháme asi 3 - 4 minúty piecť. Potom otvoríme, vyklopíme na tanier. Nakrájame na trojuholníky ako tortu a podávame.

Čerešňový šalát

400 g odkôstkovaných čerešní, 0.4 dl rumu, 50 g posekaných vlašských orechov, 1 dl šľahačky, 30 g práškového cukru

Čerešne pokvapkáme rumom. Posypeme orechami a necháme asi pol hodiny pôsobiť. Potom zasypeme cukrom a zalejeme šľahačkou. Zľahka premiešame. Podávame schladené. 

Je vinikajúcim dezertom pri party.

Čerešňový puding

180 ml odšťavených čerešní, 20 g krupicového cukru, 200 g mäkkého tvarohu

Všetko rozmixujeme. Podávame potreté na tortových oblátkach.

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Mimi211

dakujem veľmi pekne

22/01/2021 - 15:52
Maja

Sťahovanie pre prihlásených už funguje.

22/01/2021 - 13:23
Maja

Riešime to, dúfam, že onedlho to bude v poriadku.

22/01/2021 - 13:08
Mimi211

dobrý deň, má stránka nejakú poruchu? Som prihlásená, ale nedajú sa mi stahovať súbory. Ďakujem

22/01/2021 - 12:28
lenpal1

;)

20/01/2021 - 12:22
Maja

Aktivačný mail som poslala znovu.

10/01/2021 - 22:00
Sisa4

Omylom som vymazala aktivačnú správu,nemôžem aktivovať svoj účet, môžete mi ju zaslať znovu na mail?

10/01/2021 - 20:59
silbod

Pani Kurtiová, mysleli ste takéto? https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov/1552-konstrukcia-trojuholnika-u-siestakov Vety sss, sus, usu?

03/11/2020 - 10:02 1
MIRKA KURTIOVA

POSTUP PRI TROJUHOLNIKU

03/11/2020 - 09:39
silbod

Milá Štefánia Karovičová, v sekcii Pre školákov nájdete písanie, počítanie aj geometriu i pracovné listy na čítanie či počúvanie s porozumením. Musíte byť prihlásená cez FB...

25/10/2020 - 15:53 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri