Varíme, pečieme hovädzie

Hovädzie mäso je mäso z tura domáceho. Toto mäso má tehlovo červenú farbu. Mladé zvieratá majú mäso svetločervená, staršie a najmä mäso z býkov je tmavočervené. Sfarbenie mäsa tiež závisí aj od pohlavia a fyzickej záťaže, ktorú zviera vykonávalo. Odtieň farby sa líši aj od toho, z akej časti tela mäso pochádza. Výraznejšie sfarbenie mäsa podporuje pohyb zvieraťa, kŕmenie zeleným krmivom a vysoký obsah železa v kŕmnej dávke. 

Dnes pár našich obľúbených receptov.

Varené hovädzie

600 g vareného hovädzieho z polievky, 600 g konzervovaných paradajok bez šupky, 1/4 čajovej lyžička soli, 1 polievková lyžica cukru, 4 klinčeky, 500 g zemiakov

Vyberieme paradajky z konzervy do hrnca a prilejeme tretinu konzervy vody. Pridáme soľ, cukor a klinčeky. Necháme prevrieť asi 5 minút - najlepšie nad nad parou. Zredukuje sa tekutina. Rozmixujeme. Na taniere nakrájame tenké plátky mäsa a vedľa neho poukladáme uvarené zemiaky. Celé prelejeme paradajkovou šťavou. 

 

Teľacie so zeleninou

4 kúsky z teľacej nožiny, 200 g žltej cibule, 200 g mrkvy, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 1/2 čajovej lyžičky rozmrveného oregana, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli, repkový olej, 380 - 400 ml bieleho suchého vína

Mäso nakrájame na hrubé rezance. Premiešame so soľou a korením. Opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Pridáme nakrájanú cibuľu na krúžky, mrkvu a rozpolené strúčiky cesnaku. Opečieme. Prikryjeme a na strednom plameni udusíme asi štvrťhodiny. Potom odkryjeme a pridáme oregano a bobkový list. Premiešame. Podlejeme vínom a znova prikryjeme. Ak môžeme, vložíme prikrytú panvicu do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 2 hodiny. Inak môžeme dusiť na šporáku. 

Podávame s knedľou, dozdobené červenou cibuľou a petržlenovou vňaťou. 

 

Chlapská mlsota

400 g roštenky, 500 g červeného hrozna, mleté čierne korenie, soľ

Roštenku nakrájame na plátky hrúbky 25 - 30 mm. Osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom nakrájame na "kocky". Napichneme na ihlicu kocku mäsa a bobuľku hrozna a zase mäso... Opečieme na grile zo všetkých strán podľa toho ako chceme mať mäso prepečené. Podávame s celozrnným chlebom. 

Pokiaľ máte doma stolový gril, určite vyskúšajte pri rodinnom stretnutí, určite budete mať úspech. 

 

Recepty z nášho adresára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/49-recepty-z-hovadzieho 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

renhaj

ďakujem

23/02/2021 - 20:40 2
renhaj

Ďakujem

23/02/2021 - 20:16 2
DenSim

Ďakujem za registráciu. :)

21/02/2021 - 20:04 2
AnnaSed

Ďakujem za registráciu

07/02/2021 - 20:26 1
silbod

monika sappanosová, stačí ak ste prepojená v prihlásení cez FB alebo Twitter

01/02/2021 - 14:17
monika sappanosová

rada by som sa zaregistrovala, ale akosi mi to nejde, ďakujem

31/01/2021 - 17:43
silbod

petrabohusova, vpravo dolu je drobná zelená šípka na každej snímke. Po jej stlačení sa Vám stiahne obrázok do stiahnutých dokumentov.


31/01/2021 - 13:36 1
petrabohusova

Ja som sa zaregistrovala a prihlásila, aj tak neviem, ako mám stiahnuť tlačivo "pochvala", nevidím tam žiadnu ikonku na stiahnutie.

31/01/2021 - 11:14
Maja

Edit: Mali ste chybu v emaily - namiesto atlas.sk, len tlas.sk. Mail som preposlala, ak by neprišiel ani tento, tak nám pošlite správu

30/01/2021 - 17:59 1
Jana272

Dobrý deň,zaregistrovala som sa na stránku,no neprišiel mail na potvrdenie registrácie.

28/01/2021 - 17:55

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri