Pečieme sviatočné rezy

Chodievame na sviatky na návštevu k jednej milej pani. Jej mániou je pečenie. Mama ju v destave veľmi nútila do domácich prác, nemala ich rada. Až keď mala malé vnúčence začala piecť a zamilovala si pre dnešnú generáciu už staré, ale pre ňu to boli nové recepty a nové receptúry, ktoré nepoznala jej mama a ani ona v detstve.

Dnes je už majsterka v pečení a nie lenže rozdáva svojim spôsobom upravené recepty, ktoré v začiatkoch svojho pekárstva nachádzala v časopisoch, ale nás aj zaúča. Toto nás naučila.

Orechové rezy so žĺtkovou polevou

na cesto: 250 g mletého cukru, 250 g masla, 250 g mletých vlašských orechov, 250 g polohrubej pšeničnej múky, 6 bielkov, 1 kypriaci prášok, 6 polievkových lyžíc espressa

na polevu: 6 žĺtkov, 300 g mletého cukru

V miske na miesenie cesta vymiešame mäkké maslo s cukrom na hladký krém, do ktorého prisypeme pomleté vlašské orechy a nakoniec primiešame múku s kypriacim práškom. Primiešame chladnúcu kávu. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do hmoty. Vylejeme na vyšší plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi pol hodiny.

Kým pečieme cesto, vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista. Vylejeme na vytiahnutý koláč a rozotrieme širokým nožom alebo špachtlou. Dôležité je potierať na horúci priamo vytiahnutý koláč. Poleva dosť rýchlo chladne. Vyložíme na chladné miesto. 

Krájame nožom namočeným v horúcej vode. 

 


Farebný rez

na cesto: 5 vajíčok, 200 g krupicového cukru, 5 polievkových lyžíc vriacej vody, 1 polievková lyžica čierneho kakaa Liana, 175 g polohrubej pšeničnej múky, 1/2 kypriaceho prášku

na krém: 500 ml mlieka, 5 žĺtkov, 175 g krupicového cukru, 1 vanilkový struk, 250 g masla, 4 polievkové lyžice hladkej pšeničnej múky, 

na sneh: 5 bielkov, 200 g krupicového cukru

na polevu: 50 g horkej čokolády

Najprv si pripravíme cesto. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po jednej lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Najlepšie elektrickým šľahačom. Bielky vyšľaháme zvlášť v inej mise. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame, preosejeme a pridávame k žĺtkom striedavo s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na papierom vyložený plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a upečieme.

Kým sa cesto pečie, urobíme si krém. Do vyššieho hrnca nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku. Vložíme do vodného kúpeľa a pomaly ohrievame a šľaháme kým neurobíme hustú kašu. Potom odstavíme a občasne premiešame kým kaša nevychladne. Po vychladnutí premiešame s nakrájaným maslom. Opatrne miešame do hladkého krému. 

Krém natrieme na cesto. Na krém natrieme tuhý sneh a nakoniec posypeme strúhanou čokoládou. 

 

Necháme v chlade a krájame až pri podávaní širokým ostrým nožom.

 


Medové rezy

na cesto (možno nájdete pekné aj v obchode): 3 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 2 vajíčka, 120 g mletého cukru, 50 g masla, 500 g hladkej pšeničnej múky

na plnku I: 400 ml mlieka, 4 polievkové lyžice polohrubej múky, 150 g krupicového cukru, 200 g masla

na plnku II: malinový alebo ríbezľový lekvár

na polevu: 100 g  horkej čokolády, 30 g Cery

Najprv si urobíme cesto. Okrem múky a sódy si všetky suroviny vložíme do hrnca do vodného kúpeľa. Vyšľaháme kým sa hmota nespojí. V mise na miesenie cesta si pripravíme preosiatu múku so sódou. Vlejeme do nej teplú zmes. Vymiešame do vláčneho cesta. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti. Každú časť zvlášť vyvaľkáme a položíme na papier na pečenie v pekáči. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 6 - 8 minút. 

 

Plnku si pripravíme v inom hrnčeku. Okrem masla zmiešame všetky suroviny a uvaríme tuhý krém. Po vychladnutí primiešame vyšľahané maslo.

Prvý plát cesta potrieme plnkou, priložíme druhý plát, potrieme lekvárom, priložíme tretí plát, potrieme plnkou, priložíme štvrtý plát a polejeme čokoládovou polevou. Vložíme do chladu. Krájame pred podávaním dobre vychladené studeným nožom so širokou čepeľou. 

 


Orechové rezy

na svetlé cesto:  200 g mletého cukru, 200 g masla, 200 g polohrubej pšeničnej múky, 8 žĺtkov, 1/2 kypriaceho prášku

na orechové cesto:  300 g mletých vlašských orechov, 300 g mletého cukru, 8 bielkov, 50 g polohrubej pšeničnej múky, 1/2 kypriaceho prášku, štipka soli

na polevu I: 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1/2 dl studenej vody, 150 g marhuľového lekváru

na polevu II: 150 g čokoládovej polevy

Najprv si pripravíme svetlé cesto, ktoré bude v spodnej časti rezov. Cukor s mäkkým maslom vyšľaháme do peny a potom prišľaháme po jednom žĺtky. Múku preosejeme s kypriacim práškom a vmiešame po lyžiciach do cesta. Cesto rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, uhladíme ho do roviny. 

Pripravíme si orechové cesto. Bielky so štipkou soli našľaháme a postupne zašľahávame cukor po lyžiciach, až kým nevznikne hustá pena. Do snehu opatrne vmiešame po lyžiciach pomleté orechy zmiešané s múkou a kypriacim práškom. Toto cesto je jemnejšie a celkom ľahko ho rozotrieme na svetlé cesto. Upravíme do roviny. 

Takto upravené cestá vo vyššom pekáči vložíme do rúry vyhriatej na 160°C a pomaly pečieme. Rúru skontrolujeme po pätnástich až dvadsiatich minútach špajlou. 

Upečené rezy necháme vychladnúť. Pokvapkáme ich vodou zmiešanou s citrónovou šťavou. Potom potrieme lekvárom na tenko a nakoniec polejeme čokoládovou polevou. 

 

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri