Pečieme sviatočné rezy
Chodievame na sviatky na návštevu k jednej milej pani. Jej mániou je pečenie. Mama ju v destave veľmi nútila do domácich prác, nemala ich rada. Až keď mala malé vnúčence začala piecť a zamilovala si pre dnešnú generáciu už staré, ale pre ňu to boli nové recepty a nové receptúry, ktoré nepoznala jej mama a ani ona v detstve.
Dnes je už majsterka v pečení a nie lenže rozdáva svojim spôsobom upravené recepty, ktoré v začiatkoch svojho pekárstva nachádzala v časopisoch, ale nás aj zaúča. Toto nás naučila.
Orechové rezy so žĺtkovou polevou
na cesto: 250 g mletého cukru, 250 g masla, 250 g mletých vlašských orechov, 250 g polohrubej pšeničnej múky, 6 bielkov, 1 kypriaci prášok, 6 polievkových lyžíc espressa
na polevu: 6 žĺtkov, 300 g mletého cukru
V miske na miesenie cesta vymiešame mäkké maslo s cukrom na hladký krém, do ktorého prisypeme pomleté vlašské orechy a nakoniec primiešame múku s kypriacim práškom. Primiešame chladnúcu kávu. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do hmoty. Vylejeme na vyšší plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi pol hodiny.
Kým pečieme cesto, vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista. Vylejeme na vytiahnutý koláč a rozotrieme širokým nožom alebo špachtlou. Dôležité je potierať na horúci priamo vytiahnutý koláč. Poleva dosť rýchlo chladne. Vyložíme na chladné miesto.
Krájame nožom namočeným v horúcej vode.
Farebný rez
na cesto: 5 vajíčok, 200 g krupicového cukru, 5 polievkových lyžíc vriacej vody, 1 polievková lyžica čierneho kakaa Liana, 175 g polohrubej pšeničnej múky, 1/2 kypriaceho prášku
na krém: 500 ml mlieka, 5 žĺtkov, 175 g krupicového cukru, 1 vanilkový struk, 250 g masla, 4 polievkové lyžice hladkej pšeničnej múky,
na sneh: 5 bielkov, 200 g krupicového cukru
na polevu: 50 g horkej čokolády
Najprv si pripravíme cesto. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po jednej lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Najlepšie elektrickým šľahačom. Bielky vyšľaháme zvlášť v inej mise. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame, preosejeme a pridávame k žĺtkom striedavo s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na papierom vyložený plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a upečieme.
Kým sa cesto pečie, urobíme si krém. Do vyššieho hrnca nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku. Vložíme do vodného kúpeľa a pomaly ohrievame a šľaháme kým neurobíme hustú kašu. Potom odstavíme a občasne premiešame kým kaša nevychladne. Po vychladnutí premiešame s nakrájaným maslom. Opatrne miešame do hladkého krému.
Krém natrieme na cesto. Na krém natrieme tuhý sneh a nakoniec posypeme strúhanou čokoládou.
Necháme v chlade a krájame až pri podávaní širokým ostrým nožom.
Medové rezy
na cesto (možno nájdete pekné aj v obchode): 3 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 2 vajíčka, 120 g mletého cukru, 50 g masla, 500 g hladkej pšeničnej múky
na plnku I: 400 ml mlieka, 4 polievkové lyžice polohrubej múky, 150 g krupicového cukru, 200 g masla
na plnku II: malinový alebo ríbezľový lekvár
na polevu: 100 g horkej čokolády, 30 g Cery
Najprv si urobíme cesto. Okrem múky a sódy si všetky suroviny vložíme do hrnca do vodného kúpeľa. Vyšľaháme kým sa hmota nespojí. V mise na miesenie cesta si pripravíme preosiatu múku so sódou. Vlejeme do nej teplú zmes. Vymiešame do vláčneho cesta. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti. Každú časť zvlášť vyvaľkáme a položíme na papier na pečenie v pekáči. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 6 - 8 minút.
Plnku si pripravíme v inom hrnčeku. Okrem masla zmiešame všetky suroviny a uvaríme tuhý krém. Po vychladnutí primiešame vyšľahané maslo.
Prvý plát cesta potrieme plnkou, priložíme druhý plát, potrieme lekvárom, priložíme tretí plát, potrieme plnkou, priložíme štvrtý plát a polejeme čokoládovou polevou. Vložíme do chladu. Krájame pred podávaním dobre vychladené studeným nožom so širokou čepeľou.
Orechové rezy
na svetlé cesto: 200 g mletého cukru, 200 g masla, 200 g polohrubej pšeničnej múky, 8 žĺtkov, 1/2 kypriaceho prášku
na orechové cesto: 300 g mletých vlašských orechov, 300 g mletého cukru, 8 bielkov, 50 g polohrubej pšeničnej múky, 1/2 kypriaceho prášku, štipka soli
na polevu I: 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1/2 dl studenej vody, 150 g marhuľového lekváru
na polevu II: 150 g čokoládovej polevy
Najprv si pripravíme svetlé cesto, ktoré bude v spodnej časti rezov. Cukor s mäkkým maslom vyšľaháme do peny a potom prišľaháme po jednom žĺtky. Múku preosejeme s kypriacim práškom a vmiešame po lyžiciach do cesta. Cesto rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, uhladíme ho do roviny.
Pripravíme si orechové cesto. Bielky so štipkou soli našľaháme a postupne zašľahávame cukor po lyžiciach, až kým nevznikne hustá pena. Do snehu opatrne vmiešame po lyžiciach pomleté orechy zmiešané s múkou a kypriacim práškom. Toto cesto je jemnejšie a celkom ľahko ho rozotrieme na svetlé cesto. Upravíme do roviny.
Takto upravené cestá vo vyššom pekáči vložíme do rúry vyhriatej na 160°C a pomaly pečieme. Rúru skontrolujeme po pätnástich až dvadsiatich minútach špajlou.
Upečené rezy necháme vychladnúť. Pokvapkáme ich vodou zmiešanou s citrónovou šťavou. Potom potrieme lekvárom na tenko a nakoniec polejeme čokoládovou polevou.
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 07. december 2021
- Návštevy: 831