Cestoviny sme doma veľmi nejedávali. Maximálne kolienka. V posledných rokoch ich však doma často robievam. Hlavne tie klasické kukuričné. Vyhovuje mi v uponáhľanej dobe, že ich rýchlo pripravím. Rýchlo viem urobiť, poliať paradajkovou omáčkou a posypať množstvom syra. Alebo cestoviny a omáčku, ktorú som si predpripravila do zaváraninových pohárov či do téglikov do mrazničky. Len vybrať, zohriať a môžeme konzumovať.
Pár receptov z mojej kuchyne. Hoci asi práve tieto nie sú tie rýchle.
Špagety so zeleninovou omáčkou
400 g mrkvy, 250 g lúpaných paradajok, 200 g šampionov, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 150 ml zeleninového vývaru, 2 polievkové lyžice oleja, 400 - 500 g špagiet
Omáčku pripravíme v hlbšej panvici. Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu, mrkvu, šampiony, podlejeme vývarom a necháme podusiť. Pridáme paradajkovú konzervu a osolíme. Necháme prevrieť. Pri podávaní môžeme okrem poliatia špagiet omáčkou ešte posypať oreganom a presypať syrom.
Makarónová panvica
400 - 500 g makarónov, 300 g klobásy na varenie, 1 veľká cibuľa, 2 polievkové lyžice oleja, 2 konzervy kukurice v slanom náleve, 250 ml kyslej smotany, 150 g údeného syra Eidam, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate, 1 polievková lyžica masla
Omáčku urobíme v nižšom kastróle. Na oleji upečieme cibuľu s klobásou pokrájanou na polkolieska. Pridáme maslo a uvarené makaróny. Premiešame. Spečieme. Pridáme kukuricu, potom kyslú smotanu a nakoneic vmiešame na hrubo nastrúhaný syr. Pri podávaní dozdobíme petržlenovou vňaťou.
Kolienka v bryndzovej omáčke s olivami
400 g veľkých kolienok, 50 g zelených olív, 50 g čiernych olív, 300 g ovčej bryndze bez pasterizácie, 1 - 2 strúčiky cesnaku, 80 ml smotany na varenie, 1 polievková lyžica posekanej pažítky, 1 polievková lyžica masla, mleté čierne korenie, soľ
V kastróle rozmiešame smotanu s bryndzou, popučeným cesnakom, korením a soľou. Prehrejeme. Zahustíme. Uvarené kolienka premiešame s maslom a posekanými olivami. V mise ich zalejeme omáčkou. Podávame posypané pažítkou.
Fliačky so slaninou
400 g fliačkov, 500 ml smotany na varenie, 120 ml vody, mleté čierne korenie, mletý muškátový oriešok, 200 g Ementálu, 50 g pravej bryndze, 1 cibuľa, 1 polievková lyžica masla, 100 g slaniny, 2 polievkové lyžice posekanej pažítky
Uvaríme vodu s koreninami a soľou. Primiešame smotanu. Odstavíme a vmiešame bryndzu s nastrúhaným syrom. Celé premiešame s uvarenými fliačkami, pažítkou a posekanou cibuľou. Vlejeme do vymastenej zapekacej misy. Posypeme pokrájanou slaninou. Zapečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút.