Varíme z papriky

Papriku som v detstve nemala veľmi rada. Nebývalo mi z nej dobre. Bola na môj organizmus asi veľmi ťažká. Dlhšie obdobie som ju preto veľmi nejedla. Samozrejme, že som nevybrala z taniera, keď mi niekto ponúkol niečo na jedenie a bol tam krúžok papriky. To zas nie. Len som ju proste nevyhľadávala. Pred štyrmi či piatimi rokmi sme v škole s deťmi sadili sadeničky a medzi nimi aj papriku. Keď sme si - som si - ju cez leto dopestovala, no neochutnaj! Urobila som pár receptov z kuchárskej knihy prastarej mamy a zistila som, že pokiaľ ju uvarím ako ju varili kedysi, je to v pohode a aj mi veľmi chutí. Nemôžem ju však surovú. 

  

Paprikový šalát

4 papriky rôznych farieb, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 3 čajové lyžičky slnečnicového oleja

Papriky vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C asi na 3 - 4 minúty. Opláchneme v studenej vode, aby sme ich schladili prudko. Vyberieme jaderníky a nakrájame na rezance, ktoré polejeme marinádou z ostatných surovín.
Podávame ku grilovanému alebo pečenému mäsu.

Pečené papriky

4 zelené papriky, 250 g ovčieho syra, 50 g syra Feta, 2 mladé cibuľky, 8 plátkov opečenej oravskej slaniny, kôpor, pažítka, petržlenová vňať, soľ, maslo, 2 tvrdšie paradajky

Papriky umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Odrežeme im klobúčiky a vyberieme vnútro. V miske si premiešame syry, bylinky, soľ, na drobno posekanou cibuľkou a na kúsky natrhanú slninku do hustejšej hmoty. Toto hmotou naplníme papriky a prikryjeme klobúčikmi. Na masle opečieme zo všetkých strán. Potom preložíme do zapekacej misy, ktorej dno sme vyložili na hrubé kolieska pokrájanými paradajkami. Všetko prelejeme výpekom. Môžeme pridať aj trochu vody. Zapečieme pri 200 °C asi 12 - 15 minút. Podávame teplé s chutným tmavým chlebom.

Záhradkárske plnené papriky

4 veľké zelené papriky, 1 cibuľa, 2 polievkové lyžice bravčovej masti, 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 1 polievková lyžica cukru, 2 klinčeky, soľ, mleté čierne korenia, možno 30 g kukuričnej mhladkej múky

na plnku: 100 g hoväzrieho mäsa, 100 g bravčového mäsa, soľ, mleté čierne korenie, muškátový kvet, 100 g na hrubo nastrúhanej mrkvy, 50 g na hrubonastrúhaného kalerábu, 100 g udusenej ryže, 1 polievková lyžica oleja

Plnku pripravíme nasledovne. Mäso zomelieme a premiešame s ostatnými surovinami. 

Papriky zbavíme jadrovníka a naplníme plnkou. Cibuľu speníme v kastróle na masti. Pridáme pretlak a premiešame. Pridáme vodu, koreniny a soľ. Dobre premiešame. Ak sme urobili omáčku riedku, môžeme zahustiť múkou. Vložíme papriky. Kastról prikryjeme  a dusíme asi pol hodiny. Až do mäkka. Podávame s tmavým chlebom. 

Papriková omáčka 

2 veľké žlté papriky, 1 čajová lyžička chilli pasty, 450 g bieleho tučného jogurtu, 1/2 čajovej lyžičky soli

Papriky umyjeme a zbavíme jadierok. Prekrojíme na menšie kúsky a spolu s ostatnými surovinami rozmixujeme v mixéri. Necháme asi pol hodiny schladiť. Môžeme podávať k pečenému alebo grilovanému mäsu alebo aj v miske len tak s krajcom tmavého chleba ako hustejšiu studenú polievku.

 

Nepáči sa mi, keď niekto odmieta niečo jesť a nemá na to žiadny pádny dôvod. Ako je napríklad vážna choroba, alergia a podobne. Rovnako sa mi však nepáči, keď niekto, kto nemá dostatotok vedomostí a logiky, odsudzuje človeka s vážnou chorobou, že odmieta jesť jedlo, z ktorého si ublíži alebo sa dokonca môže až otráviť, lebo jeho organizmus vďaka alergii či chorobe danú surovinu absolútne odmieta. Takí stále vykrikujú, že návyky na stravovanie sú v hlave. 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri