Varíme pečieme z bryndze

Už je tu máj. Vlastne o pár dní. Tiež sa tešíte na májovú bryndzu? Mám na mysli tú pravú, nefaľšovanú, plnotučnú z nestarizovaného ovčieho mlieka. Že u Vás nedostať kúpiť. Verím, tiež ju zháňam kde kade. Nie len že mi nechutí taká prepojená s kavským mliekom, ale ani dobre mi z nej nie je.

Poďte si s spolu s nami urobiť pár výborných pochúťok z bryndze.

Bryndzový puding

Je vynikajúci ako desiata pre deti do školy ale aj ako mlsota ku vínu pri stretnutí sa s priateľmi.

100 g masla, 250 g bryndze, 6 vajíčok, 6 polievkových lyžíc plnotučného čerstvého mlieka, 6 polievkových lyžíc medu, 6 polievkových lyžíc polohrubej múky ()Liana Mix Cake, 2 polievkové lyžice posekanej petržlenovej vňate, 3 polievkové lyžice na maličké kúsky pokrájaných farebných paprík, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny

Bryndzu vymiešame s maslom a žĺzkami. Primiešame mlieko s múkou (zmiešanou so sódou bikarbónou) a vypracujeme cesto, do ktorého ručne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Nakoniec vmiešame papriky a vňať. Cesto vlejeme do vymastených pudingových formičiek a varíme vo vodnom kúpeli asi 50 minút. Necháme chvíľu vychladnúť vo vodnom kúpeli, potom už na vzduch. Až úplne chladné vyklopíme na tanieriky a podávame s čerstvou zeleninou.

Môžeme však uvariť aj v tortovej forme a podávať nakrájané.

  

Bryndzové pyrohy plnené vareným mäsom

200 g vareného hovädzieho mäsa z polievky, 1 cibuľa, 300 g hrubej múky, 300 g bryndze, 2 vajíčka, 200 ml sladkej smotany, soľ, mleté čierne korenie, slnečnicový olej

Mäso posekáme na veľmi drobné kusky a speníme na cibuľke. Dochutíme soľou a korením. Prípadne môžeme prodať žeruchu.

Z múky, bryndze a vajíčok vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho an pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm. Vykrojíme si štvorce 8 cm x 8 xm. Na každý štvorec položíme trochu opečeného mäsa s cibuľou. 3tvorec prehneme do trojuholníka, vidličkou popritláčame, aby sme cesto dobre spojili. 

Varíme v osolenej vriacej vode asi 10 minút. Po vybratí, vložíme do misy s kúskom masla a žeruchy. Premiešmae. Môžeme podávať.

Bravčová rolka s bryndzovou plnkou

Vynikajúca ako obed podavaná s jarným šalátom. Rozhodne odporúčam.

400 g bravčovej sviečkovej, 120 g uvarených popučených zemiakov, 120 g bryndze, 1 žĺtok, vetvička rozmarínu, soľ, mletá červená paprika, slnečnicový olej

Bravčovú sviečkovú rozklepeme na plát v tvare obdĺžnika. Z ostatných surovím okrem oleja vypracujeme plnku. Mäso napotrieme plnkou a zrolujeme. Položíme na olejom potretý alobal a zabalíme. Vložíme do zapekacej misy, mierne podlejeme vodou. Pečieme v pare pri teplote 190 – 200 °C asi 30 minút. Po vybratí necháme mierne vychladnúť. Mäso vyberieme z alobalu, pokrájame na si 2 cm hrubé krúžky. Podávame s jarným šalátom. Veľkým hladošom  s varenými zemiakmi.

Cibuľa plnená bryndzou

1 veľká červená cibuľa, 1 veľká žltá cibuľa (biela), 200 g bryndze, 1 polievková lyžica kyslej smotany, 1 polievková lyžica posekaného kôpru, soľ, mleté čierne korenie

Cibule rozkrojíme na polovicu. Rozoberieme na kalíšky. Kalíšky vložíme do zapekacej misy a vo vyhriatej rúre na 150 °C pečieme asi 10 minút. Môžete vytrieť cibuľu jemne slnečnicovým olejom. Je chutnejšia. Menšie kúsky cibule nakrájame na veľmi drobno.

Medzitým si vymiešame ostatné suroviny a vytvoríme nátierku. Vmiešame do nej aj jemno nakrájané zbytky z pečenej cibule. Upečené kalíšky cibule položíme na tanier, naplníme bryndzovou nátierkou. Podávame s rascovým chlebom a paradjkou.

Pečené taštičky plnené bryndzou

Na cesto: 200 ml plnotučného čerstvého mlieka, 20 g čerstvého droždia, 350 g hrubej múky, 150 g masla, 2 žĺtky, soľ

Na plnku: 300 g pryndze, 1 žĺtok, 50 g masla, 100 g uvarených popučených zemiakov, 2 polievkové lyžice nasekaného kôpru, soľ

Na potretie: 1 vajíčko

V 100 ml vlažného mlieka rozmrvíme droždie. Do misy na miesenie cesta preosejeme múku. K múke pridáme pokrájané maslo, štipku soli, žĺtky a droždie s miekom. Vypracujeme vláčne cesto. Ak je veľmi tuhé, pridávame zvyšok mlieka po lyžiciach. Cesto necháme v mise prikryté utierkou kysnúť 20 – 30 minút.

Zo všetkých surovín vypracujeme plnku.

Vykysnuté cesto si vyvaľkáme do obdĺžnika s hrúbkou asi 1 cm. Nakrájame si štvorce 10 cm x 10 cm, ktoré v strede naplníme plnkou. Potom rohy štvorca preložíme krížom cez plnku na stred tak, aby sa všetky spojili. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme do vajíčka pridať aj polievkovú lyžicu mlieka. Každú taštičku položíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pekáč prikryjeme a kým sa nám rúra nerozohreje na 200 °C, nechám epodkynúť. Potom vložíme do rúry a pečieme asi 25 minút.

Podávame studené. Tieto taštičky máme radi ako studený obed či skorú večeru.

Nákyp z bryndze a bielej kapusty

1 drobná biela kapusta, 3 vajíčka, 50 g masla, 70 g bryndze, 30 g polohrubej kukuričnej múky, 1 poloevková lyžica bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie

Z kapusty odoberieme vrchné listy a rozkrojíme. Vyrežeme hlúb, ktorý neskôr môžeme použiť pri varení vývaru. Kapustu nakrájame na menšie kúsky. Kúsky kapusty uvaríme v mierne slanej vode do mäkka. Po uvarení odlejeme toľko vody, aby sme po rozmixovaní kapusty s vodou získali hustú kašu. Necháme vychladnúť. Potom vmiešame do kapustovej kaše ostaté suroviny. Vlastne z vajíčok len žĺtka a z bielkov urobíme najprv tuhý sneh, ktorý vmiešame ručne. Zmes vlejeme do zapekacej alebo tortovej formy vymastenej bravčovou masťou. Povrch posypeme mletou červenou paprikou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. Podávať môžeme teplé aj studené. Odporúčam podávať s paradajkovým šalátom s množstvom cibule.

Bryndzové palacinky

cesto: 500 ml plnotučného mlieka, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 200 g pohánkovej hladkej múky, soľ, olej na opečenie

plnka: 200 g bryndze, 1 žĺtok, 50 g masla, 50 ml sladkej smotany, soľ, kôpor

Urobíme si cesto, z ktorého upečieme pekné palacinky. Suroviny na plnku dobre premiešame a potrieme palacinky. Palacinky zrolujeme. Podávať môžeme s paradajkovým šalátom.

Ak sa bojíte použiť surový žĺtok v plnke, nie je tam až tak potrebný, nemusíte. Občas urobím bez žĺtka, ale šľahačku vyšľahám a tak zmiešam s bryndzou. Viac nám to chutí. 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri