Varíme z chrenu
Chren! Roky som z neho nič nerobila. Až teraz. Pri liečení akejsi nekonečnej chrípky som otvorila zase starú kuchárku a vytiahla recepty, ktoré som ani nevedela, že si ešte pamätám. Sú veľmi jednoduché, rýchlo ich urobíte. No majú na dnešné časy menej zvyklú chuť. Je potrebné si na ňu zvyknúť. Neváhajte, skúste urobiť. Možno najprv v polovičnej dávke a len po troche.
Stará mama urobila v nedeľu vývar z hovädzieho mäsa. A v pondelok na obed bolo to varené mäso s nejakou omáčkou. Často s chrenovou.
Chrenová polievka prastarej mamy
500 ml vody, 3 stredne veľké zemiaky, 4 polievkové lyžice na jemno nastrúhanej mrkvy, 2 polievkové lyžice na jemno nastrúhaného chrenu, 1 čajová lyžička soli
Do hrnca nakrájame zemiaky na drobno a zalejeme vodou. Zasypeme soľou. Necháme pod pokrievkou variť asi 10 minút. Potom prisypeme mrkvu a chren a premiešame. Necháme asi 2 - 3 minúty prevrieť. Môžeme podávať.
Chrenová omáčka I
300 ml vody, 1 veľký múčny zemiak, 2 polievkové lyžice nastrúhaného chrenu, soľ
Zemiak rozvaríme vo vode. Prisypeme chren a osolíme. Rozmixujeme. Podávame s vareným mäsom a varenými zemiakmi.
Chrenová omáčka II
200 ml šľahačky, 50 ml octu, 2 polievkové lyžice nastrúhaného chrenu, soľ a cukor an dochutenie
Šľahačku zmiešame s octom. Pridáme soľ a cukor. Dobre premiešame. Nakoniec vmiešame chren. Podávame s vychladnutým vareným mäsom a tmavým chlebom.
Pomarančový chren k varenej šunke
2 korene chrenu, 2 pomaranče, 1 červené jablko, soľ, cukor
Chren očistíme a nastrúhame na jemno. Prelejeme ho vriacoou vodou cez sito. Nebude tak ostrý. Necháme ho dobre odkvapkať. Do misy odšťavíme pomaranče a nastrúhame jablko na jemno. Pridáme trochu cukru a soli. premiešame. Pridáme a premiešame stečený chren.
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 27. február 2023
- Návštevy: 276