Robíme si doma vývar
Varievate doma aj mäsové či zeleninové vývary? Nie, radšej použijete kocku bujónu?
Skúste podľa našich nápadov. Uvidíte, že sa podarí a ocení ho celá rodina. Poradíme vám aj čo so zbytkom vývaru.
Ako si môžeme doma urobiť zeleninový vývar?
500 - 600 g miešanej zeleniny (zvykne použiť asi 250 g mrkvy, 50 g zeleru, 100 g petržlenu, 50 g cibule s cesnakom, 50 g karfiolu s kelom), 2 litre vody, 2 - 3 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia, 2 čajové lyžičky soli, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 2 – 3 viazaničky petržlenovej a zelerovej vňate
Všetko okrem vňate vložíme do hrnca. Pridáme koreniny a zalejeme vodou. Na miernom plameni necháme pod odchýlenou pokrievkou variť asi trištvrte hodinu. Potom pridáme vňate a prevaríme ešte asi 10 minút. Zlejeme cez husté sitko do iného hrnca. Necháme len prejsť varom.
Takto pripravený vývar môžeme prudko schladiť a zamraziť na iné upotrebenie.
Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, necháme prejsť varom so zliatym vývarom. Podávame v miskách s rezancami alebo haluškami.
Ak časť zeleniny a vývaru dobre rozmixujeme spolu s koreninami a vlejeme do tvorítok na ľad, po zmrazení môžeme použiť ako domáci bujón. Do mixovaného môžete doplniť ešte aj trochu korenín navyše.
Ako si môžeme doma pripraviť kurací vývar?
1200 g kurča, 2- 2,5 litra vody, 4 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia, 2 čajové lyžičky soli, 1 bobkový list, 1/2 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
Kura umyjeme, osušíme a rozporcujeme. Zalejeme ho vodou. Povaríme asi pol hodinu. Potom vodu zlejeme a kura znovu opláchneme. Zasypeme ho koreninami a soľou. Zalejeme 2-mi litrami vody a pod odchýlenou pokrievkou varíme asi hodinu. Potom vývar zlejeme cez husté sitko do iného hrnca a necháme prejsť varom.
Takto pripravený vývar môžeme spracovať do polievky alebo prudko schladiť a nechať zmraziť pre iné upotrebenie.
Ak oberiete mäso, vývar, koreniny a zeleninu rozmixujeme, môžeme ho nechať zamraziť v tvorítkach na ľad a neskôr použiť na ochutenie polievok aj iného typu.
Vývar môžete urobiť aj len z kuracích pŕs s kožou a kosťou. Z kuracích rezňov je tak mdl, ale vhodnejší pri diétach.
Ako si môžeme doma pripraviť morčací vývar?
Veľmi podobne ako kurací. Použijeme krídlo alebo stehno a krk z morky. Sú väčšie, preto nepotrebujeme celú morku.
Ako si môžeme doma pripraviť jednoduchý hovädzí vývar?
500 g hovädzieho zadného, 500 g miešanej koreňovej zeleniny, viazanička kôpru, 2 strúčiky cesnaku, 3 litre vody, 2 čajové lyžičky soli, 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia,
Mäso zalejeme vodou. Necháme na miernom plameni variť asi pol hodiny. Potom vývar vylejeme. A až teraz zalejeme 3 litrami vody a pod odchýlenou pokrievkou necháme variť asi hodinu. Pridáme zeleninu a koreniny a zase necháme variť asi hodinu.
Potom upravíme ako kurací vývar.
Ďalšie skvelé rady nájdete na http://www.dobre-napady.sk/recepty/54-radime-si
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 24. september 2014
- Návštevy: 3727