Ako urobíme dobrý kvások

Veľa žien v okolí sa vyhýba kysnutému cestu, že sa im nedarí alebo raz nepodarilo, nevykyslo to, nebolo to také ako z obchodu. Nuž ako z obchodu to nebude nikdy - bude to ešte lepšie. Bude to vaše.

Poďte a urobte si kvások spolu s nami.

Mokrý kvások

Tento kvások je popísaný veľmi často pri príprave kysnutého cesta.

Pripravíme si asi pol litrový pohár, droždie, práškový cukor, čajovú lyžičku, polievkovú lyžicu alebo varešku.

Nalejeme do pohára mlieko, rozmrvíme droždie a vmiešame cukor. Všetky suroviny podľa daného receptu, ktorý chcete robiť. Necháme na teplom mieste - rozhodne mimo prievanu.

A po asi 10-tich minútach bude:

A po ďalších 10-tich minútach:

Pomocou cukru kvások rýchlejšie nakysne. Radšej používam práškový cukor ako kryštálový. A asi najradšej dávam med. Ak chcete robiť kysnuté cesto na slano, do kvásku dajte minimálne množstvo cukru - môže byť aj bez - a radšej pridajte čajovú lyžičku hladkej pšeničnej múky.

Ďalej kvások použijete ako je napísané v recepte.

Suchý kvások

Tento typ kvásku sa menej používa a je aj menej popisovaný v receptoch. Zvyčajne trvá dlhšie kým nakysne ako mokrý kvások.
Prichystáme si misu na miešanie cesta, droždie, práškový cukor, čajovú lyžičku.

Do misy rozmrvíme droždie a zasypeme ho cukrom. Misu mierne potrasieme a prikryjeme utierkou a necháme pôsobiť. Zhruba po desiatich minútach:

A po ďalších desiatich minútach:

V tomto prípade nepoužívam vôbec kryštálový cukor a odporúčam primiešať aj hladkú múku.

Upozornenie:

Dávajte pozor, aby sa kvások priamo nestretol so soľou. Mohol by sa pokaziť. Aj preto pri miesení cesta majte premiešanú múku so soľou.

Odporúčanie:

A keď sa vám nedarí. Podajte manželovi, nech skúsi on. Veď kde je napísané, že variť musia doma len ženy? A iba šéfkuchári sú muži?

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri