Po jahodách sme boli aj na čerešniach. Nuž pôvodne sme mali ísť na čerešne k známemu, ale v záhrade som našla všeličo.  Kým muži lozili po strome, ja som obrala trochu jahôd, ríbezlí a za chatkou som našla už prezreté višne, ktoré som od spodu tiež trochu obrala. Pri odchode som pred bráničkou objavila medovku, mätu  a inú „burinu“. Neodolala som a aj z nej som si odrezala. Doma som potom pokračovala v chemických pokusoch v kuchyni, ktoré som začala robiť s jahodami. Nuž prečítajte a vyskúšajte aj vy moje recepty na oživenie vo vašej kuchyni.

 {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/jahody/ceresne_visne_1.jpg}

Višňový džem

500 g vykvostkovaných višní rozmixujeme s 400 g kryštálového cukru, 100 g ríbezlí a s asi tromi lístkami mety pepermintovej. Varíme na strednom plameni za častejšieho miešania do zhustnutia.
Džem je tzv. pikantný a teda vhodný na lepenie lineckých koláčikov.


Višne vo vlastnej šťave

Do 3-decového pohára vložíme odkvostkované višne. Pohár uzavrieme. Vložíme do hrnca takto pripravené poháre. Okolo vlejeme vodu do výšky asi polovice pohárov. Pod pokrievkou necháme zovrieť. Potom prestaneme hrniec zohrievať a necháme poháre úplne vychladnúť.
Višne môžeme potom použiť  do šuhájd alebo na dno domáceho jogurtu alebo do nejakého miešaného nápoja či do mliečneho šejku.
Môžete pridať do každého pohára aj polievkovú lyžicu kr. cukru.

Čerešňová limonáda

500 g čerešní zasypeme 300 g cukru. Premiešame a necháme pod pokrievkou postáť niekoľko hodín. Potom podusíme pod pokrievkou na miernom plameni asi 3 minúty. Vodu zlejeme do džbánu a necháme vychladnúť. Prilejeme rovnaké množstvo sódy a vytlačíme jeden citrón. Podávame v duritkových pohároch. Na dno pohárov vložíme trochu vychladnutých udusených čerešní, pár lístkov mäty a dve kocky ľadu. Všetko zalejeme čerešňovou sódou. Pridáme širokú slamku a lyžičku.
Ak zvýšia udusené čerešne, premiešajte ich s bielym jogurtom a dobre schlaďte. Je to vynikajúca pochúťka na raňajky s cereálnymi keksami.

Čerešňový kompót 1

Do 7-decového pohára vložíme odstopkované a umyté čerešne. Zasypeme ich jedným vanilkovým cukrom a pridáme 2 – 3 klinčeky. Všetko zalejeme vodou a uzavrieme. Vložíme do hrnca a prilejeme okolo pohárov vodu do asi polovice výšky pohárov. Necháme zovrieť pod pokrievkou, potom vypneme a necháme vychladiť pod pokrievkou asi 30 minút. Vyberieme a otočíme poháre dole viečkom. Po úplnom vychladení, odložíme do police.

Čerešňový kompót 2

Do 7-decového pohára vložíme odstopkované a umyté čerešne a asi tri lístky medovky. Zasypeme ich jednou polievkovou lyžicou krupicového cukru. Všetko zalejeme vodou a vtedy vlejeme 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy a nakoniec  uzavrieme. Vložíme do hrnca a prilejeme okolo pohárov vodu do asi polovice výšky pohárov. Necháme zovrieť pod pokrievkou, potom vypneme a necháme vychladiť pod pokrievkou asi 30 minút. Vyberieme a otočíme poháre dole viečkom. Po úplnom vychladení, odložíme do police.

Ďalšie recepty na konzervovanie ovocia a zeleniny nájdetena našej stránke v Sekcii Pre domácnosť - Receptár:

http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty