Testujeme bezlepkové zmesi 4

V štvrtom dieli sa vraciame k firme shor. Ideme skúšať recepty zo zmesi typu C. Používať k nej budeme čisto rastlinné maslo Alsan a rastlinné oleje.

  

Ako prvé si urobíme medovníčky

2 veľké vajíčka vyšľaháme spolu s 2 polievkovými lyžicami medu a 2 polievkovými lyžicami práškového cukru. Po lyžiciach vmiešavame zmes. Keď nám vznikne cesto hustoty pudingu, vmiešame 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny. Potom zase vmiešavame múku. Kým nevypracujeme cesto ako na medovníčky. Cesto necháme v miske prikryté utierkou odpočívať pri izbovej teplote asi 2 hodiny. Potom dobre premiešsime v rukách a vyvaľkáme na hrúbku asi 4 - 5 mm. Vykrojíme napríklad hviezdičky. Hviezdičky poukladáme na papierom vyložený plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 8 minút. 

 

Slaný koláč

Do 150 ml teplej vody rozmrvíme tretinu čerstvého droždia a mierne medzi prsty ocukríme práškovým cukrom. Necháme asi pol hodiny podkysnúť na teplom mieste. Potom vmiešame 50 ml rastlinného oleja, 50 ml rastlinného rozpusteného masla a vajíčko. Potom vmiešavame po lyžiciach 200 g zmesi zmiešanej s 1/2 čajovej lyžičky. Vymiešame cesto husté ako hustejší, ale nie veľmi hustý puding. Vlejeme do pekáčika (20 cm x 20 cm), ktorý sme vytreli olejom a vysypali jemne zmesou. 
Povrch koláča môžeme posypať čo dá chladnička - my sme dali pokrájaný pór a paradajky. 

Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a hneď po vložení stiahneme teplotu na 180°C a pečieme asi 30 minút. 

 

 

Slané srdiečka

Jeden zo starších receptov z nášho receptára http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove?start=18 

 

 Mafiny

Vajíčko veľkosti L premiešame so 4-mi polievkovými lyžicami práškového cukru. Primiešame 50 gramov rozpusteného masla. Pridáme 2 polievkové lyžice zmesi Mix C a 4 polievkové lyžice ryžových vločiek. Potom pridáme 2 polievkové lyžice kryštálového cukru a 3/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Vmiešavame zmes Mix C, kým nedostaneme hustotu hustého pudingu. Vlejeme do košíčkov a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 30 minút.

 

Sladké pletenky

Do 1,5 ml vody vsypeme 100 g kryštálového cukru a rozmrvíme tretinu čerstvého droždia. Necháme na teplom mieste podkysnúť asi pol hodinu. Potom do kvásku vmiešame 50 g rozpusteného masla Alsan a jedno veľké vajíčko. Po lyžiciach vmiešavame asi 500 g zmesi. Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 3 rovnaké časti. Z každej časti urobíme pletenku zo 4 dielov. Položíme na papierom vyložený plech a necháme podkysnúť, kým sa rúra nevyhreje na 200°C. Povrch môžeme upraviť hrozienkami alebo lupienkami mandlí.
Potom vložíme pletenky do rúry a hneď stiahneme teplotu na 190°C. Pečieme asi 25 minút. Po vytiahnutí z rúry, potrieme povrch studenou vodou, aby sa lesko - ak môžeme radšej mliekom.

Pletenka mi pripomína koláče, ktoré mám pekávala stará mama a na raňajky sme si ich namáčali do kakaa. 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Mimi211

dakujem veľmi pekne

22/01/2021 - 15:52
Maja

Sťahovanie pre prihlásených už funguje.

22/01/2021 - 13:23
Maja

Riešime to, dúfam, že onedlho to bude v poriadku.

22/01/2021 - 13:08
Mimi211

dobrý deň, má stránka nejakú poruchu? Som prihlásená, ale nedajú sa mi stahovať súbory. Ďakujem

22/01/2021 - 12:28
lenpal1

;)

20/01/2021 - 12:22
Maja

Aktivačný mail som poslala znovu.

10/01/2021 - 22:00
Sisa4

Omylom som vymazala aktivačnú správu,nemôžem aktivovať svoj účet, môžete mi ju zaslať znovu na mail?

10/01/2021 - 20:59
silbod

Pani Kurtiová, mysleli ste takéto? https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov/1552-konstrukcia-trojuholnika-u-siestakov Vety sss, sus, usu?

03/11/2020 - 10:02 1
MIRKA KURTIOVA

POSTUP PRI TROJUHOLNIKU

03/11/2020 - 09:39
silbod

Milá Štefánia Karovičová, v sekcii Pre školákov nájdete písanie, počítanie aj geometriu i pracovné listy na čítanie či počúvanie s porozumením. Musíte byť prihlásená cez FB...

25/10/2020 - 15:53 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri