Vyberáme z archívu z roku 2007.

Okrem ľadu, či mrazenia citrónovej alebo pomarančovej šťavy vhodnej do letných limonád môžeme tvorítka ľadu plniť aj rôznou posekanou zeleninou. Pažítku či petržlenovu vňať potom môžeme ako jednotlivé "kocky" vhodiť do polievky na tanieri a po premiešaní sa nám ochladí polievka a obohatí nielen o zelenú farbu. 

Kôpor alebo petržlenová vňať či pažítka 

Nasekaný kôpor povkladáme do misiek na ľad. Opatrne ho zalejeme, aby kôpor nevyplával. Necháme zmraziť. Môžeme prípadne pokvapkať pár kvapkami citrónovej šťavy.

Takto urobené kocky z kôpru môžeme použiť do varenia omáčok alebo polievok.

Špenátové kocky

150 g špenátových listov, 100 ml plnotučného mlieka

Mlieko zahrejeme v hrnci na varenie mlieka asi na 70 °C. Odstavíme a v nádobke rozmixujeme s opláchnutými špenátovými listami. Vlejeme do nádobiek na tvorbu ľadu a necháme zamrznúť.
Použijeme najneskôr do mesiaca.

 

Zmrzlinové kocky

Kocky používam na schladenie kávy alebo kakaa. Vtedy už nepridávam do nápojov cukor. Alebo na detskej oslave sme urobili marhuľový mliečny kokteil a do neho sme v pohároch vhadzovali smotanové kocky. Do ríbezľového koktejlu zase citrónové. Vodové citrónové kocky radi používame do zázvorovej limonády.

Smotanové kocky

1 dl šľahačky, 1 dl plnotučného mlieka, 1 kopcovitá polievková lyžica hroznového cukru, 1 kopcovitá polievková lyžica kukuričného škrobu
Všetko spolu dobre premiešame a uvaríme za stále miešania do hustoty cesta na palacinky. Vlejeme do formičiek na ľad a necháme vychladiť.

Čokoládové kocky

1 dl šľahačky, 1 dl polotučného mlieka, 1 kopcovitá polievková lyžica hroznového cukru, 1 kopcovitá polievková lyžica kukuričného škrobu, 50 g 70%- horkej čokolády
Všetko spolu dobre premiešame a uvaríme za stále miešania do hustoty cesta na palacinky. Vlejeme do formičiek na ľad a necháme vychladiť.

Citrónové kocky

2 dl plnotučného mlieka, 2 kopcovité polievkové lyžice hroznového cukru, 1 kopcovitá polievková lyžica kukuričného škrobu, 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 2 polievkové lyžice posekanej mäty
 Všetko spolu dobre premiešame (mimo citrónovej šťavy a medovky) a uvaríme za stále miešania do hustoty cesta na palacinky. Odstavíme. Vmiešame mätu a citrónovú šťavu. Vlejeme do formičiek na ľad a necháme vychladiť.

Citrónové kocky vodové

2 dl vody premiešame s 2 polievkovými lyžicami trstenového cukru a prevaríme, aby sa cukor dobre rozpustil. Odstavíme a vmiešame 50 ml citrónovej šťavy a 1 polievkovú lyžicu posekanej medovky.