Máte niektorý deň ráno čas? Aj u nás je to málokedy. Snažíme sa urobiť si takéto ráno aspoň jednu nedeľu. Vstaneme neskôr, spoločne si prestrieme, uvaríme aj sa najeme a porozprávame. Ak je to možné, posadíme sa aj na balkóne. Vonku lepšie chutí. Je to úžasné. Pýtate sa sa, že čo potom obedujeme, Nuž, nič. Obed sa presunie na skorú večeru. 

Čo zvyčajne robíme na tieto raňajky? Nuž, niečo hutnejšie, krajšie nadizajnované na tanieri, aby jedlo aj oči.

 Špenátový puding 

60 g masla, 4 vajíčka, 300 g špenátového pretlaku, 2 žemle, mlieko, 50 - 70 g šunky, soľ, strúhanka

Maslo miešame v mixéri. Po jednom pridávame žĺtka. Po lyžiciach vmiešavame špenát a na menšie kúsky nakrájané žemle, ktoré sme predtým namočili v mlieku. Zahustíme strúhankou. Už ručne vmiešame mierne slaný sneh. Masu rozdelíme do vymastených pudingových formičiek. Formičky varíme vo vriacej vode asi 20 minút pričom hrniec je zakrytý pokrievkou. Po uvarení vyklopíme na tanier a podávame s paradajkou a vareným vajíčkom. 

 Pikantné krúžky

250 g masla, 300 g polohrubej múky pšeničnej (alebo 150 pohánkovej hladkej a 150 g hrubej pšeničnej), 150 ml plnotučného čerstvého mlieka, 1 bielok, 50 g tvrdého syra, mletá paprika, 1/4 čajovej lyžičky mletej feferónky, 1 čajová lyžička soli

Z masla, soli, múky a mlieka spracujeme vláčne cesto. Vyvaľkáme na doske. Vykrojíme z neho väčšie kruhy. Potrieme ich rozšľahaným bielkom, v ktorom sme zašľahali mletú papriku aj feferónku. Posypeme strúhaným syrom na jemno. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 200 °C do ružova. Podávame so zeleným čajom s citrónom.

 Cibuľový šalát

250 g cibule, 150 g konzervovavého hrášku, 4 na tvrdo uvarené vajíčka, soľ, 150 g tatarskej omáčky, petržlenová vńať

cibuľu rozprájame na kolieska a rozoberieme na prstence. prelejeme ju vriacou vodou. necháme 2 - 3 minúty postáť. Scedíme do šalátovej misy. Do misy pridáme hrášok bez nálevu, posekané vajíčka a petržlenovú vňať. Zľahka premiešame. primiešame tatarskú omáčku. Podávame schladené s tmavým pečivom a čiernym čajom.

 Ovocná ryža

300 g ryže, 400 ml plnotučného čerstvého mlieka, 20 g masla, 200 ml šľahačky, ovocie

Ryžu prepláchneme studenou vodou. potom necháme namočenú v studenej vode niekoľko hodín. Zlejeme a uvaríme v mlieku do mäkka. Do chladnúcej primiešame maslo. Necháme úplne vychladnúť. Primiešame posekané ovocie, prípadne med. Podávame ozdobené šľahačkou. 

 

 Raňajky z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/53-ranajky