Dnes bolo doma trochu chladno. Po tých preteplených dňoch nám bola akási zima a tak sme piekli jablkový koláč, ktorý som kedysi našla v kuchárskej knihe prastarej mamy.

Robievala som ho už rôzne a viackrát, ale teraz som sa rozhodla otestovať moderné drahé hrnce. Ešte sme ich neskúšali vložiť do rúry. A v návode bolo napísané, že rúčky to vydržia. Nuž ako to dopadlo?

Čo potrebujeme

Prichystáme si 3 - litrový hrniec ZEPTER s priemerom 20 cm, kilo jabĺk a kúsok masla. Prepáčte, zabudla som - a niekoľko porcelánových tanierov a kúsok papiera na pečenie.{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/jabkovy_kolac/jablkovy_kolac6.jpg}

Začíname

Hrniec si vytrieme kúskom masla - ozaj len trochou. Poukladáme do neho veľmi pekne nakrájané jabĺčka. Ukladanie je dôležité. Nemali by vznikať veľké medzery medzi jablkami a stále by sme mali vytvárať pekný vodorovný kruh. Jablká vyložíme asi 2 - 3 cm nad povrch hrnca. Ten prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme taniermi.

  

Takto pripravené vložíme do rúry vyhriatej na 100°C. Necháme asi 2 hodiny. Zatiaľ nám klesnú jablká asi na úroveň výšky hrnca. Vymeníme za menšie taniere, aby bol koláč správne zaťažený. Vložíme naspäť do rúry. Necháme piecť ďalších 9 hodín. Potom rúru vypneme a necháme všetko dôjsť asi 2 hodiny.

 

Záverečná fáza

Hrniec vyberieme z rúry. Odstránime taniere a papier na pečenie. Hrniec prevrátime na tanier. Koláč pekne vypadne.

  

Na povrchu bude koláč pekne lesklý - akoby skaramelizovaný. To však závisí od kvality jabĺk, čo ste použili. 

Dobrú chuť

Podávame s bielym jogurtom. 

Na záver

Koláč sa naozaj pečie tak dlho. Naozaj je úžasný. Naozaj hrniec aj s rúčkami v rúre vydržal. Ujo Zepter, hrniec je ozaj dobrý.