Tento rok budeme piecť hlavne zo zmesí Liana. Začali sme predošlé Vianoce a odvtedy sme si obľúbili pár receptov, ktoré sme nakoniec zaradili do nášho receptára aj na iné sviatky či bežnej konzumácie. Pripravte si, prosím, papiere a môžete zapísať alebo vytlačiť naše tipy na vianočné mlsoty. 

Do komentára nám môžete napísať svoj obľúbený recept či ako dekorujete koláčiky Vy. 

Linecké koláčiky

1 vajíčko (veľkosť M), 130 g zmesi Mix cake Liana, 20 g rozpustenej Hery, 4 vanilkové cukre

Všetko spolu dobre vymiešame a spracujeme na cesto. Vložíme ho do menšej misky, prekryjeme fóliou a necháme asi hodinu stuhnúť v chlade. Potom vyberieme, necháme chvíľu otepliť a vyvaľkáme na práškovom cukre na hrúbku asi 3 milimetre. Vykrojíme tvary, ktoré ukladáme na papierom vyložený pekáč a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 8 - 10 minút podľa veľkosti tvarov. Necháme vychladnúť na mriežke. Môžeme zlepiť šípkovým alebo ríbezľovým lekvárom. 

 

Perníky

1 vajíčko (veľkosť M), 75 g zmesi Mix Cake Liana, 75 g zmesi na perníky Liana, 20 g rozpustenej Hery, 30 g práškového cukru, 1 polievková lyžica medu

Všetko spolu dobre vymiešame a spracujeme na cesto. Vložíme ho do menšej misky, prekryjeme fóliou a necháme asi hodinu stuhnúť v chlade. Potom vyberieme, necháme chvíľu otepliť a vyvaľkáme na práškovom cukre na hrúbku asi 3 - 4 milimetre. Vykrojíme väčšie tvary, ktoré ukladáme na papierom vyložený pekáč a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 5 - 7 minút podľa veľkosti. Necháme vychladnúť na mriežke. Môžeme ozdobiť bielou alebo inou polevou či potrieť rozpustenou čokoládou. 

 

Zázvorníčky

1 vajíčko (veľkosť M), 2 polievké lyžice medu, 150 g Mix Cake Liana, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1/2 čajovej lyžičky mletého sušeného zázvoru

Vajíčko vymiešame do biela. Pridáme med a zase dobre vymiešame. Potom po lyžiciach vmiešavame premiešané sypké suroviny. Vytvoríme cesto, ktoré v miske necháme na poličke stáť prikryté utierkou asi dve hodiny. Potom vyvaľkáme na hrúbku 3 milimetre na práškovom cukre. Vykrojíme tvary, ktoré poukladáme na papierom vyložený plech. Potrieme žĺtkom rozmiešaným s čajovou lyžičkou horúcej vody. Necháme zase prikryté stáť asi dve hodiny. Potom pečieme vo yvhriatej rúre na 180 °C asi 8 - 10 minút. 

 

Oriešky

cesto: 100 g masla, 150 g univerzálnej zemsi Liana, 50 g práškového cukru, 1 vajíčko, 2 čajové lyžičky kakaa, 50 g na jemno zomletých orechov 

Všetko spracujeme do kompaktného cesta. Vložíme do misky a prikryjeme fóliou. Necháme v chlade asi dve hodiny. Potom vyberieme. Po kúskoch vtláčame do formičiek na oriešky asi do tretiny. Na pekáči pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 10 minút. Necháme na mriežke vychladnúť a vyklopíme. Po úplnom vychladnutí môžem plniť.

plnka: 30 g mletých orechov, 35 ml šľahačky, 40 g práškového cukru, 50 g masla

Pomleté orechy sparíme horúcou šľahačkou, premiešame a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do penista a pomaly pridáme orechovú masu. 

 

Čokoláda v košíkoch

120 g Cery, 80 g práškového cukru, 1 polievková lyžica čierneho kakaa na pečenie, 1 polievková lyžica jemného kukuričného škrobu, 2 polievkové lyžice hrozienok na niekoľko hodín namočených v pomarančovej šťave (scedené)

Stužený tuk rozpustíme, vmiešame zmes urobenú z kakaa, kukuričného škrobu a cukru. Premiešame a prehrejme - nevaríme! Primiešame hrozienka a vlejeme do košíčkov. Necháme vychladiť. Do podávania nechávame uložené v chlade.