Aj vy si nájdete podľa fotografie v časopise recept a skúšate...?

My to robievame podobne. Niekedy však koláč nie je taký ako vyzeral na obrázku alebo aj vyzeral, ale tak nechutil. Nuž sme si doma niektoré recepty prispôsobili. 

Keďže nám plnka chutila, už sme ju dávali aj do iného cesta. Alebo polevu sme použili aj na iné ako na podľa receptu určený koláčik.

 {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/torta6.jpg}

 Plnky

Žĺtkový krém

450 ml mlieka, 3 žĺtka, 80 g kryštálového cukru, 2 čajové lyžičky Maizeny
Všetko spolu dobre premiešame metličkou. Nad parou hnetieme do zhustnutia. Odstavíme a stále miešame, kým krém nevychladne.

Kokosová plnka

250 g tvarohu
150 ml prevareného vychladnutého mlieka
2 polievkové lyžice medu
5 polievkových lyžíc kokosu
Všetky suroviny zmiešame. Potrieme cesto a pečieme.
Plnka je vhodná na plnenie cesta v košíčkoch.

Sviatočná tvarohová plnka

300 g tvarohu
40 g masla
100 g práškového cukru
2 vajíčka
1 čajová lyžička citrónovej kôry
50 g hrozienok
Žĺtka vymiešame s cikrom do biela. Pridáme tvaroh s citrónovou kôrou a zmäknuté maslo. Nakoniec vmiešame tuhý sneh a hrozienka.

Orechová plnka

200 g mletých orechov
50 g jemnej strúhanky
30 ml mlieka
200 g práškového cukru
Mlieko spolu s cukrom necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka vmiešame strúhanku a orechy a odstavíme.

Mrkvovo jablková plnka

300 g nastrúhaných jabĺk na hrubo
200 g nastrúhanej mrkvy na jemno
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
100 g strúhanky z piškót
Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu postáť.
Vhodné na plnenie do kysnutých závinov.

Maslový krém

125 ml šľahačky
100 g kryštálového cukru
200 g masla
Šľahačku spolu s cukrom privedieme stálym miešaním do varu. Odstavíme a trochu miešame. Necháme úplne vychladiť. Potom elektrickým šľahačom zapracujeme maslo.
Dostaneme krém na naplnenie jednej kruhovej torty s priemerom 28 cm. Ak chceme ešte krém aj na strany a povrch, musíme ho robiť z duplovanej dávky.
Keď pridáte do šľahačky na začiatku 2 polievkové lyžice kakaa, dostanete nakoniec kakaový krém.
Alebo môžete pridať na začiatku asi 50 g horkej čokolády alebo 1 polievkovú lyžicu Nescafe.

Makovo hrušková plnka

450 g odkvapkaných kompótových hrušiek
250 g zomletého maku
3 polievkové lyžice medu
150 ml kompótovej šťavy
2 polievkové lyžice pomletých ovsených vločiek
1 čajová lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
Šťavu z kompótu premiešame s medom a na malé kúsky pokrájanými hruškami. potom prisypeme premiešané ovsené vločky s makom a pomarančovou kôrou.

Gaštanová plnka

170 g gaštanov
100 g vanilkového cukru
1 polievková lyžica rumu
200 ml mlieka
Gaštany vložíme do vyhriatej rúry a počkáme,kým neprasknú. Olúpeme ich a uvaríme v mlieku. Po zmäknutí ich rozmixujeme. Pridáme rum a poriadne vymiešame metličkou.
Plnka je vhodná na plnenie košíčkov alebo báboviek.

Citrónová plnka

250 ml bieleho smotanového jogurtu
100 g kryštálového cukru
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 polievková lyžica citrónovej kôry
100 ml vody
1 balíček čírej želatiny
Želatinu necháme vo vode spolu s cukrom napučať asi pol hodiny. Potom ju za stáleho miešania privedieme do varu. Hneď odstavíme a vmiešame jogurt. Občas premiešame. Do chladnúceho vmiešame citrónovú kôru a šťavu.
Vlažné natierame na koláč.
Vhodné na naplnenie torty.

 

Polevy

Základná bielková poleva

1 bielok
140 g preosiatého práškového cukru
Dvakrát preosiaty cukor vsypeme do misky na miešanie. Pridáme k nemu bielok a metličkou dobre vymiešame.
Dobre vymiešaná poleva vytvára cestičku.
Kakaová - k preosiatemu cukru priosejeme 1 polievkovú lyžicu kakaa.
Kávová - Ešte na začiatku pridáme 1 čajovú lyžičku instantnej kávy.
Farebná - medzi prsty potravinárskeho farbiva vymiešame s 1 čajovou lyžičkou vody,ktorú vlejeme spolu s bielkom k cukru.

Citrónová poleva

asi 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
250 g práškového cukru
Cukor dobre preosejeme. Vmiešame citrónovú šťavu metličkou.
Polevy veľmi dlho schne, ale dodáva pečivu sviežu chuť.

Čokoládová poleva

100 g horkej čokolády 70%
50 g stuženého tuku - napr. Cera
Čokoládu posekáme a rozpustíme nad parou. Odstavíme a vmiešame pokrájaný tuk km, nie je poleva hladká.

Čokoládová poleva 2

100 g horkej čokolády
100 ml plnotučného mlieka
Mlieko v hrnci na varenie zohrejeme asi na 90°C. Vlejeme ho do misy, kde sme rozlámali čokoládu a miešame, kým sa čokoláda dobre nerozpustí.
Používam na poliatie rolády alebo liateho medovníka.

Kávová poleva

200 g práškového cukru
2 polievkové lyžice silnej precedenej kávy
Cukor preosejeme. pridáme kávu a dobre vymiešame metličkou.
Hodí sa na svetlé pečivo.

Pomarančová poleva

1 bielok
160 g práškového cukru
1 polievková lyžica pomarančovej šťavy
Cukor dobre preosejeme. Pridáme bielok a pomarančovú šťavu. Vymiešame kým, sa nerobí cestička.
Pomaranč môžeme nahradiť aj grepom alebo citrónom.

Šľahačková poleva

100 ml šľahačky - plnotučnej
200 g - 210 g práškového cukru
Šľahačku vyšľaháme s cukrom do veľmi tuha. Potrieme ňou plochým širokým štetcom tortu alebo koláč a necháme zaschnúť.