Ryby - veľa ľudí tvrdí, že sú veľmi zdravé. Nuž, neviem. Neobľubujem ich. V detstve mi nerobili dobre. Posledné roky som si zvykla občas nejaký kúsok zjesť. Nuž, si prečítajte, čo občas ukuchtíme u nás doma.
Kapor na citróne
kilový kapor, soľ, mleté biele korenie, cesnakový prášok, olej, citrónová šťava
Kapra okoreníme a osolíme zo všetkých strán. Potrieme olejom a pokvapkáme citrónom. Necháme v chlade postáť asi 24 hodín. Potom položíme do olejom vytretého pekáča a vo vyhriatej rúre na 220°C pečieme z oboch strán po 20 minút.
Vyberieme, ozdobíme kúskami citróna a petržlenovou vňaťou. Podávame filetované s celozrnným chlebom a čalamádou.
Pstruh na spôsob grenoblé
pstruh, 150 g čerstvých šampionov, 1/2 citrónu, 1 polievková lyžica Capari, 200 g póru, 1/2 suchého rožku alebo žemle, 1 čajová lyžička masla, 1 dl oleja, soľ, mleté čierne korenie, petrželová vňať
Pstruha si osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Opečeime na panvici na oleji do chrumka tiež zo všetkých strán do chrumkava.
Pstruha si preložíme na teplé miesto a udržujeme ho v teple, kým neurobíme prílohu.
Z panvice si odlejeme prebytočný tuk. Na ňu poukladáme na polovice nakrájané šampiony, na hranolčeky nakrájaný pór, odblanený citrón. Medzitým si rožok nakrájame na drobné kocky. Kocky pridáme ku zelenine na panvicu. Pridáme maslo a na hrubo nasekanú petržlenovú vňať. Ochutíme soľou. Orestuejeme.
Podávame na tanieri, ktorý najprv vyložíme zeleninovou zmesou a na ňu položíme pstruha.
Losos s kuskusom
100 g filet z lososa bez kostí a kože, 10 ml citrónovej šťavy, 3 g oleja, 2 g masla, 1 g soli, mleté čierne korenie, mletá sladká červená paprika, mletá rasca, 60 g kuskusu, 1 g soli, 120 ml zeleninového vývaru, 20 g červenej cibule, 5 ml olivového oleja, 20 g sherry paradajok, 20 g čerstvej uhorky, mleté čierne korenie, čerstvá posekaná petržlenová vňať
Lososa osolíme, okoreníme, opaprikujeme a orascujeme. Položíme na papierom vyložený pekáč. Na lososa položíme maslo, prikryjeme alobalom a zapečieme.
Na oleji si v menšom hrnci opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kuskus, zalejeme ho vývarom, osolíme, okoreníme a varíme, kým nevsiakne všetku vodu. Ešte teplý kuskus premiešame v miske
s ostatnými surovinami.
Na tanier položíme šalát a naň lososa. Nadekorujeme s petržlenovou vňaťou, pokropíme citrónovou šťavou.
Prípadne ešte použijeme ako dekoráciu krúžok citróna.
Tuniak
2 filé z tuniaka, maslo, 4 mladé jarné cibuľky, soľ, mleté biele korenie, 4 mladé mrkvičky
Pekáčik vytrieme maslom na jemno. Naň položíme file. Posolíme a okoreníme. Posypeme pokrájanou cibuľkou a na drobné kolieska nakrájanou mrkvičkou. Každé filé preložíme kúskom masla. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme asi 12 - 15 minút.