Práve doma lúskam vlašské orechy o dušu na vianočné pečenie. Lenže aj škrupinky potrebujeme celé na tvorenie. O to je to namáhavejšie.
Preto tento týždeň niečo o orechoch a ich význame.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/jahody/orechy.jpg}
Vlašské orechy - od detstva moje obľúbené
Pomáhajú znižovať cholesterol v krvia znižujú riziko mozgovej mŕtvice. Obsahujú viac ako 60% tuku. Obsahujú kyseliny omega 3, ale aj kyselinu linolovú a linolénovú, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť. Čím sú orechy čerstvejšie, tím obsahujú viac minerálov a vitamínov. Obsahujú veľmi málo uhlohydrátov, prečo sú vhodné aj pre diabetikov.
Para orechy - začala som ich jedávať po dcérinom narodení a od vtedy ich milujem
Rastú v povodí Amazonu v Brazílii. Zatiaľ sa s veľmi malými úspechmi pestujú aj inde.
Obsahujú veľké množstvo bielkovín a tak sú vhodné hlavne pri vegetariánskej strave. Jedia sa výlučne surové.
Orech má byť nasládlý, nie horký. Pdľa toho poznáte čerstvosť orecha.
Lieskovce - tieto mám tiež veľmi rada, ale nerada ich lúskam
Obsahujú veľkémnožstvo vitamínu E a kyseliny listovej. Odporúčajú sa ženám hlavne v prvých troch mesiacoch tehotnosti, nakoľko pomáhajú predísť vývojovým chybám dieťaťa. Posilňujú ďasná a zlepšujú pamäť.
Sú však ťažšie stráviteľné a tak ich radšej postrúhajne na jemno. Môžu spôsobiť pálenie žáhy pri konzumácii vo väčšom mnostve.
Zopár receptov
Do bieleho joguru nakrájame na jemno pár para orechov a vmiešame spolu so sušeným ovocím. Necháme chvíľu postáť, potom konzumujeme na desiatu či olovrant.
Nastrúhanú mrkvu na hrubo premiešame s posekanými vlašskými orechami a trochou medu. Necháme asi pol hodiny postáť. Podávame ako raňajky s čiernym čajom.
Orechová plnka
200 g mletých orechov
50 g jemnej strúhanky
30 ml mlieka
200 g práškového cukru
Mlieko spolu s cukrom necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka vmiešame strúhanku a orechy a odstavíme.