Toto leto som musela znova skúšať bezlepkové recepty. Nechcelo sa mi miešať si zmesi ako som to robila pred dvomi rokmi a tak som zašla do obchodu a našla nejaké hotové. Najprv sme doma urobili recepty z opačnej strany obalu a potom som už zase začala robiť svoje pokusy - hókusy. 
Tentokrát som si zobrala na mušku zmes na pečenie palaciniek a bábovky.

 

 

 

{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/bezlepka3_1.jpg}

Palacinková zmes

Jablkové lievance

4 dl odšťavených jabĺk zmiešame so zmesou do hladka. Primiešame 1 mokka kávovú lyžičku sódy bikarbóny. Necháme postáť asi 5 minút. Potom na panvici opekáme malé lievance z oboch strán po asi 2  minúty.

 

Podávame s bielym jogurtom.

 

 Pomarančové lievance

4 dl odšťavených pomarančov zmiešame s na jemno nasekanými asi 4 - mi lístkami mäty. Pridáme zmes a vymiešame do hladka. Primiešame 1 mokka kávovú lyžičku sódy bikarbóny. Necháme stáť asi 5 minút. Potom na panvici opekáme malé lievance z oboch strán.

Pred podávaním posypeme jemne práškovým cukrom a ozdobíme medovkou.

 

 

Bábovková zmes

Najprv sme doma urobili bábovku podľa receptu. To je vždy zásada. Prvýkrát podľa receptu a až potom vymýšľanie. A hneď ako prvé som vymyslela marhuľovú bábovku, ktorú nájdete medzi receptami v receptári

http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/224-marhulova-babovka

Ako druhý bol na rade hruškový koláč

http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/227-hruskovy-kolac

Nie celkom podľa receptu, ale predsa

Potom som raz chcela urobiť bábovku podľa receptu, lebo bola ozaj dobrá, ale čo sa nestalo? Sóda bikarbóna nebola doma. Minula som ju na vyčistenie kávovaru.

Nuž som to skúsila tak inak. Žĺtka som vymiešala s olejom elektrickým miešačom. Ručne som vmiešala zmes na bábovku a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Musím povedať, že teraz som použila 3 vajíčka veľkosti L. Inak som už potom piekla 40 minút pri 150°C ako je na návode. A bábovka pekne nabehla a bola jemnejšia.
Podobne sme robili aj dvojfarebnú bábovku. časť cesta sme zafarbili trochou kakaa a vliali do formy najprv bledú a potom tmavú časť. 

O pár dní neskôr sme sa rovnakým spôsobom snažili urobiť mafiny. 

 

Mafiny sa nám však horšie vyberali zo silikónovej formy. Nuž mafiny vieme, že musíme vždy robiť podľa presne návodu a potom idú z formy bez problémov.

 

Občas si namiešam aj svoje zmesi, aby som mala doma zmenu. Skúste aj moju zmes na bezlepkovú bábovku: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/646-pecieme-bezlepkovu-babovku