Dali sme sa minulú jar na zdravšie stravovanie. Nie, nielen kvôli móde. Po hospitalizácií sa zhoršil ešte viac zdravotný stav. Tak sme začali hľadať riešenie. Možno sa mi podarí aj schudnúť.
Upravili sme si pár obedov tak, aby sme ich mohli jesť počas týždňa v práci. Všetky obedy sme upravili pre dve osoby. Je vhodné, aby ste jedli v skupine a možno sa aj trocha rozprávali. Jedzte po malých kúskoch. Organizmus si musí umedomovať, že prijímate potravu, inak hrozí, že zjete veľa, ale aj tak nebudete mať pocit najedenosti. Rozhodne nejedzte pri televízií či práci an počítači.
Obed I
Morčacie prsia so zeleninovým šalátom
2 rezne morčacích pŕs, 1 väčší baklažán, 1 mrkva, 1 petržlen, 1 veľká mäsitá paradajka, 1/2 čajovej lyžičky rozmarínu alebo oregána, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja lisovaného za studena, soľ, mleté čierne korenie, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate
Morčacie prsia pokrájame na hrubšie rezance. Prelejeme ich vodou a necháme zohrievať. Pridáme pokrájanú mrkvu a petržlen. . Varíme asi 30 - 40 minút. Tesne pred odstavením okoreníme mletým čiernym korením a dosolíme. Potom zlejeme vývar do misiek. Pridáme kúsky zeleniny a podávame.
Olej premiešame s rozmarínom a prelisovaným cesnakom. Baklažán narežeme na hrubšie plátky, ktoré potrieme pripraveným olejom a opečieme na rozohriatej panvici z oboch strán. Baklažánové plátky obložíme plátkami paradajky a posypeme petržlenovou vňaťou. Na tanieri podávame s morčacím mäsom. Podávame s odstátou vodou s citrónom.
Obed II
Filé z lososa so zeleninovým šalátom
4 filety z lososa s kožou, 1 menší karfiol, šťava z jednej limetky, 1/2 menšej bielej a 1/2 menšej červenej kapusty, 1 väčší pór, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja lisovaného za studena, 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu, soľ
Lososa umyjeme a narežeme na pásiky. Dobre postriekame šťavou limetky. Opečieme na troche oleja.
Karfiól sparíme vo vriacej vode asi 5 minút. Rozoberieme ho na ružičky a vsypeme do misy na šalát. Pokrájame kapustu na tenké rezance a pridáme ku karfiolu spolu s na kolieska nakrájaným pórom. Premiešame s trochou soli, olejom a citrónovou šťavou. Pridáme nakrájaného lososa a zľahka premiešame. Podávame s odšťaveným pomarančom premiešaným 1 : 1 s vodou.
Obed III
Kurací rezeň s paradajkovým šalátom
2 kuracie rezne bez kosti a kože, 1 strúčik cesnaku, 1 čajová lyžička oleja, 1 čajová lyžička UMe octu, 150 ml vody, soľ, 2 zrnká čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, nasekaná petržlenová vňať, červená cibuľa, 12 cherry paradajok
Kuracie prcia prudko opečieme na troche horúceho oleja. Pridáem prelisovaný cesnak, ocot, soľ, korenie a dusíme asi štvrťhodiny, pokým nie je mäso mäkké. Priebežne podlejeme vriacou vodou. Keď sa voda odparuje, posypeme posekanou vňaťou. Prikryjeme pokrievkou a necháme odpočívať kým neurobíme šalát.
Paradajky nakrájame na polkolieska a pokrájame na drobno posekanou cibuľou a premiešame s olejom, octom a trochou vody. Podávame na tanieri šalát spolu s kuracím mäsom. Ku obedu ponúkame čierny čaj.
Obed IV
Pórové rizoto
180 g červenej ryže, 1 stredne veľký pór, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate, 1 polievková lyžica kvalitného slnečnicového oleja, 4 polievkové lyžice zeleného hrášku, paradajka, červená cibuľa alebo jarné cibuľky, čajová lyžička masla
Ryžu necháme namočenú asi dve hodiny v studenej vode. Potom ju zlejeme cez sitko a necháme odkvapkať. Na oleji prudko opečieme na polkoloeska nakrájaný pór. Prisypeme ryžu. Priemešavame, až je ryža sklovitá. Zalejeme vriacou vodou a za občasného premiešavania varíme do mäkka. Môžeme prípadne doliať trocha vriacej vody, ak sa rýchlo odparuje. Prisypeme hrášok a dovárame kým je hrášok mäkký. Odstavíme, vmiešame maslo, nadrobno posekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Podávame s paradajkou.
Obed V
Varené hovädzie mäso so šalátom
600 g hovädzieho mäsa, 2 mrkvy, 1 veľká žltá cibuľa, soľ, 2 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, 1/2 menšej hlávky kapusty, rasca, 1 čajová lyžička oleja, 1 čajová lyžička octu, mleté čierne korenie
Kapustu pokrájame na tenké rezance a zalejeme nálevom z oleja, octu, korenia a drvenej rasce a trochy vody.
Mäso vložíme do studenej vody a necháme zovrieť. Po polhodine varenia, mäso zlejeme a ďalej varíme v novej čistej vode spolu s cibuľou a mrkvou a korením. Keď je mäso mäkké, zlejeme vývar. Rozdelíme do misiek vývar rozmixovanou mrkvou, cibuľou a koreninami. Mäso pokrájame na plátky. Podávame ho s kapustovým šalátom a citronádou.
Obed VI
Pohánka na slano
150 g pohánky, 100 g mrazenej kukurice, 200 g mrkvy, 100 g mrazeného hrášku, soľ
Pohánku namočíme asi na dve hodiny do studenej vody. Potom ju zlejeme, vsypeme do hrnca s kukuricou a hráškom a očistenou a nakrájanou mrkvou na drobné kúsky. Zalejeme vodou do asi 2 cm nad zmes v hrnci. Privedieme k varu, varíme asi dvanásť minút. Premiešame so soľou. Prikryjeme pokrievkou a necháme pôsobiť asi desať minút. Potom podávame spolu s nízkotučným mliekom.
Obed VII
Pohánka na slano
150 g baby špenátu, 6 cherry paradajok, 1 vajíčko uvarené na tvrdo, 2 polievkové lyžice konzervovavej kukurice v sladkokyslom náleve, 100 g bielej ryže, 1 polievková lyžica kvalitného slnečnicového oleja, soľ, petržlenová vňať
Ryžu namočíme z večera do rána alebo aspoň na 6 hodín do studenej vody. Následne ryžu scedíme a uvaríme vo vriacej vode ako cestovinu asi 13 - 15 minút. Na rozohriatej panvici na oleji opečieme natrhané listy špenátu, pridáme napolené alebo naštvrtené paradajky, chvíľu podusíme. Prisypeme kukuricu a uvarenú ryžu a na menšie kúsky naprájané vajíčko. Môžeme osoliť a primiešať petržlenovú vňať. Podávame spolu s jablkovým džúsom riedeným 1 1 : 1 s vodou.
Teraz sa pokúšame upraviť si aj raňajky a olovrant. Ide to ťažko. Naozaj si zvyknúť na iné už v nejakom veku nie je jednoduché. Pokúšame sa však. Nuž tie sme zase upravili pre jednu osobu.
Raňajky I
1 stredne veľký banán, 1 kivi alebo 1 marhuľa alebo 1 broskyňa
Banán nakrájame na krúžky a kivi alebo marhuľu či broskyňu na osminky. Pomaly jeme vidličkou.
Raňajky II
2 stredne veľké jablká, 2 slivky
Jablká nakrájame na osminky a slivky na štvrťky. Jeme pomaly po kúskoch.
Raňajky III
1 pomaranč, 1 väčšia mrkva
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno do misky. Pomaranč očistíme a nakrájame každý mesiačik na 2 - 3 kúsky. Premiešame s mrkvou. Necháme postáť asi desať minút. Potom jeme malou lyžičkou. Ak Vám nejde len o chudnutie, premiešajte aj s polovicou lyžičky medu.
Raňajky IV
12 sušených brusníc, 3 polievkové lyžice ovsených vločiek
Brusnice premiešame s vločkami a zalejeme 100 ml vriacej vody. Premiešame a necháme odstáť. Konzumujeme malou lyžičkou.
Raňajky V
1 hruška, 2 mandarínky, 4 vlašské orechy
Hrušku umyjeme a nakrájame na drobné kúsky do misky. Mandarínky tiež očistíme a každý mesiačik prekrojíme na polovicu. Prisypeme do misky k hruške. Nakoniec pridáme orechy posekané na hrubo. Premiešame. Necháme chvíľu pôsobiť.
Raňajky VI
2 nektarinky, 4 polievkové lyžiea odšťaveného pomaranča, 1 čajová lyžička ľanových semiačok
Nektarinku pokrájame na menšie časti a v miske spolu s pomarančovou šťavou dobre roztlačíme. Prisypeme ľanové semienka. Necháme odstáť asi štvrťhodiny. Konzumujeme malou lyžičkou.
Raňajky VII
1 veľká mrkva, šťava z polovice pomaranča, 6 hrozienok
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Premiešame ju spolu s hrozienkami a pomarančovou šťavou. Necháme pôsobiť asi desať minút. Môžeme konzumovať malou lyžičkou.