Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európy. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení.

Svojej obľube sa teší aj u lesných zvierat, ako napríklad u diviakov alebo medveďa hnedého, ktoré zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za čo si táto rastlinka vyslúžila aj svoj prívlastok medvedí.

  {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/medvedi_cesnak.jpg}

Medvedí cesnak rastie najmä v strednej a západnej Európe najmä v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy.

Obvykle začína rásť skoro na jar, v niektorých prípadoch už koncom marca alebo začiatkom apríla. Následne rastie a kvitne až do konca mája. Po odkvete jeho listy a stonka zhnijú a stanú sa súčasťou pôdy.
Nájsť medvedí cesnak v lese nie je vôbec zložité, väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy pripomínajúce zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa rozlieva celým lesom.

Ako spoznáme medvedí cesnak?

Ide o zelenú prízemnú bylinu
Väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy v lese
Dosahuje výšku 10-45 cm
Široké zelené listy sú 10-12 cm dlhé a 2-5 cm široké
Má typickú cesnakovú vôňu

Recepty

 Pizza so zelenými listami

 

1/3 čerstvého droždia
150 ml vody
½ čajovej lyžičky práškového cukru
½ čajovej lyžičky soli
1 polievková lyžica oleja
100 g celozrnnej špaldovej múky
asi 175 g pšeničnej hladkej múky T650

paradajková šťava alebo kečup
tvrdý syr nakrájaný na plátky
šunka
listový špenát

Urobíme si z droždia, cukru a vody kvások, ktorý necháme dobre vykysnúť. Potom primiešame olej, múku so soľou a vypracujeme cesto. Z cesta urobíme porcie, ktoré vyvaľkané na tenko položíme na papierom vyložený plech. Potrieme paradajkovou šťavou. Potrháme šunku, špenátové listy a syr. Takto pripravené necháme podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C.

 

Mafiny so zelenými listami

3 vajíčka

100 ml mlieka

1 polievková lyžica rozpusteného masla

na špičku noža soli

na špičku noža sódy bikarbóny

asi 8 polievkových lyžíc polohrubej múky (rada to miešam so špaldovou)

1 paradajka

asi 4 listy medvedieho cesnaku

7 malých kúskov čerstvého kozieho syra

Vajíčka vymiešame s mliekom a maslom. Pridáme múku so soľou a sódou bikarbónou. Vlejeme do polovice výšky mafinovej formy. Vložíme kúsok syra, paradajky a medvedieho cesnaku. Zalejeme všetko zvyškom zmesi. Na povrch vtlačíme kúsok paradajky a medvedieho cesnaku. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme asi 20 minút - podľa veľkosti mafinov.

 

Štrúdľa

400 g lístové cesto

asi 2 polievkové lyžice pomletých paradajok

saláma so syrom

pár listov medvedieho cesnaku

   

Cesto vyvaľkáme. Potrieme paradajkami. Položíme salámu a listy medvedieho cesnaku.  Potom zrolujeme. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 35 minút. 

 Zemiaková polievka s medvedím cesnakom

Na troche rozpáleného oleja opečieme na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Premiešame a zalejeme vodou. Okoreníme a osolíme. Necháme asi 10 minút prevrieť. Potom vsypeme natrhané kúsky medvedieho cesnaku a po malej chvíli vypneme. Cesnakové listy už dlho nevaríme.

Polievka, ktorú sme varili minulý rok veľmi často: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky/182-polievka-z-medvedieho-cesnaku