Keď som bola puberťáčka, zistila som, že na maminom robote ETA je aj možnosť namontovania zmrzlinového strojčeka. Dokonca k robotu patril aj krátky receptár. Viac mi nechýbalo. Skúsila som prvú. Vanilkovú a jahodovú. Boli trochu redšie než som chcela. Nedarilo sa mi ich tak vymiešať ako mali v obchode. Nemala som sa veľmi s kým poradiť. Vtedy nik doma nerobil zmrzlinu. Po pár pokusoch začala nádoba tiecť a tak bol koniec.
Začala som robiť ovocnú dreň a neskôr, neskôr som ju trochu spestrila.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 167
Minulý rok na jednej z vychádzok na kopce nad mestom sme našli miesto s množstvom lesných jahôd. Sú iné ako tie záhradné. Minulý rok sme nazbierali hlavne lístky na čaj. Máme radi čaj z lesných jahôd. Lístky sú výborné aj do lekvárov na dochutenie. No doniesli sme aj jahody. Skúsili sme urobiť kompót. V zime sme si ho nevedeli vynachváliť. A v malom poháriku sme ním obdarovali aj jednu kolegyňu. Nuž tento rok sa tiež chystáme na jahody do lesa. Nielen na samozber záhradných.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 299
Keď som bola malá, každý rok sme pestovali cvikľu. Každý rok sa robil koncom leta ten istý konzervovaný šalát s trochou soli, cukru a anízu. Nikdy sa mi neprejedol. Do dnes ho robievam a jeme celú zimu.
Odvtedy však sa aj viac zmenilo. Už môžem kúpiť cvikľu v obchode počas celého roka a môžem robiť nielen konzervovaný šalát, no aj šalát taký pre každý deň len z obvarenej cvikle. Mám ho veľmi rada aj ako obed či desiatu. No vlastná cvikľa, ktorú si vypestujem v záhradke je predsa len vlastná a lepšia.
Posledné štyri roky sa starám v škole o pozemok. Pôvodne som chcela na ňom tráviť relaxačné hodiny s deťmi s autizmom, ktoré máme v škole. Som zvyknutá, že práve tieto deti majú k záhradničeniu vzťah. Nevyšlo to. Pridali sa ku mne iné deti. Pestujeme spolu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 252
V máji a júni sa na našich stoloch viac objavujú čerešne. U nás v Dúbravke ešte v mojom detstve nebola o ne núdza. Na dedinou už divo rástli veľmi staré stromy a tak každý víkend bola bublanina či čerešňový závin. Bavilo nás triasť stromom, či liesť a v šiltovke doniesť domov malých či väčších červených plodov. Stromy už skončili životnú púť. Už musím kupovať.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 196
Šaláty ako desiata či príloha k obedu alebo obedovečeri alebo aj ako jednoduchý olovrant či desiata. Na sladko i slano. Závisí od surovín a množstva, ktoré použijeme. Prečítajte si a vyskúšajte, čo sme mali doma radi, keď som bola malaá ja, čo keď boli malé moje deti a čo jednávame teraz.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 244
Do dnes si pamätám nedeľné honosné vývary s rôznymi závarkami, ktoré robievala stará mama. Niekdy široké rezance, niekedy tenké, niekedy palacinkové, niekedy krupicové halušky, inokedy kysnuté..
No dobre si spomínam na pondeľňajší obed. Mäso z vývaru z nedeľe sa prihrialo nad parou a k nemu bola omáčka s varenými zemiakmi či tmavým chlebom. Najčastejšie bola chrenová. V marci špenátová čišťaveľová. Syrová alebo bryndzová v máji a júni. V lete paradajková a na jeseň si pamätám aj gaštanovú, no na ňu recept som doteraz nenašla. Nevzdávam sa! Listujem v receptoch a hľadám ďalej.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 187
Už je tu máj. Vlastne o pár dní. Tiež sa tešíte na májovú bryndzu? Mám na mysli tú pravú, nefaľšovanú, plnotučnú z nestarizovaného ovčieho mlieka. Že u Vás nedostať kúpiť. Verím, tiež ju zháňam kde kade. Nie len že mi nechutí taká prepojená s kavským mliekom, ale ani dobre mi z nej nie je.
Poďte si s spolu s nami urobiť pár výborných pochúťok z bryndze.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 171