Tekvicu som mala rada celé detstvo a vlastne ju mám veľmi rada aj dnes. Tekvicová omáčka so zemiakovými plackami. Mňam. Toto musím mať každé leto.
Pôvodným domovom tekvice je stredná a južná Amerika. Do Európy ju priviezli španielsky moreplavci koncom 16.-teho storočia. Nemá veľkú výživnú hodnotu. Jej význam je skôr dietetický. Vývarom z tekvice sa liečili zápaly močových ciest a prostaty. Vraj pomocou tekvice vyháňali kedysi hlísty a pásomnice.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1012
Už som viackrát písala na viacerých portáloch o tom ako som začala na vysokej škole piecť chlieb - taký, ktorý dnes volajú kváskový. Hoci chlieb sa u nás vždy robil z kvásku a to z ražného, ktorý poznáme ešte z čias slovanov a ich cesty z východu.
Pred pár rokmi som prešla zmenou, z ražneho kvásku na pohánkový.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 898
Pred časom som dostala k sviatku kávovník. Potešilo ma to. Milujem dobrú kávu. Začala som listovať na stránkach ako sa oň starať. Je to krásna rastlinka a tak aj keď doma asi rodiť "kávu" nebude, určite si ju chcem nechať aby zdobila kuchyňu.
Kávovník je ovocná drevina z rodu dvojklíčnolistových rastlín z čelade Rubiaceae, pôvodom z Afriky. Najlepšie sa mu darí
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 777
Čerešne sú veľmi obľúbené ovocie. Obsahujú veľa vitamínu C, provitamín A a vitamíny skupiny B. Tmavšie odrody obsahujú aj železo. Sú bohaté na sacharidy, sú omnoho sladšie ako jahody, preto sa neodporúčajú pri cukrovke. Neodporúča sa ich ani zapíjať vodou či mliekom.
Z hľadiska konzumácie sú najvhodnejšie čerstvé, umyté pod tečúcou studenou vodou. Môžeme ich použiť aj pri pečení koláčov - obľúbenej čerešňovej bublanine, či varení čerešňovej polievky a kompótoch, ktoré radi konzumujeme hlavne v zimných mesiacoch.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 848
Toto je pravé júnové mlsanie. Jahody majú vždy krásnu červenú farbu, príjemnú arómu a sú nesmierne šťavnaté.
Ceníme si ich hlavne pre obsah minerálov, železa a vápnika. Z vitamínov obsahujú najviac vitamín C, potom vitamíny A, B. 100 g jahôd obsahuje len 40 g kalórii.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 754
Cesto sa pripravuje z vyšľahaných bielkov a dobre preosiateho práškového cukru pri nízkej teplote, aby zostalo chrumkavé a zároveň biele.Šľahanie bielkov odporúčame ručne alebo elektrickým šľahačom na nízkych obrátkach.
Obyčajné pusinky môžeme skladovať aj dva mesiace a môžeme ich hocikedy ponúknuť ako výborný dezert ku káve či čaju.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 809
Takéto pečenie sme kedysi robievali na záhradke v pahrebe. Celý deň sme čosi majtrovali, okopávali či pretŕhali či strihali. Roboty bolo vždy dosť. Nebolo čas na jedenie. A tak aj takéto veľmi sýte jedlo bolo v neskoré popoludnie - niečo ako neskorý obed alebo skorá večera či oboje spolu vhodné.
Dnes sme si urobili takú domácu verziu - v rúre. Skúste aj vy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1028