Ak sa vám stane podobne ako nám, že si vypestujete viac papričiek - feferóniek ako ste plánovali?
Len tak niekomu darovať za hrsť feferóniek by asi nebolo celkom vhodné. Prijmite teda pár našich odporučení ako ich uchovať či konzervovať, prípadne zabaliť, aby sa stali atraktívnym darčekom mlsnému jazýčku.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1457
Máte pocit, že všetky smotanové syry sú rovnaké? Naozaj je to len pocit. Povieme si pár slov ako sa vyrábajú či z čoho sa skladajú, aby ste ich lepšie spoznali a naučili sa ich používať vo svojej kuchyni.
A nakoniec si ukážeme ako si môžeme urobiť doma smotanový aj iný syr.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 5150
Keď som kedysi pomáhala pri kurzoch varenia, dozvedela som sa, že kaleráb je špeciálna odroda kapusty, ktorú vyšľachtili tak, aby sa jedol hlavne hlúb. To ma ozaj prekvapilo. Vtedy sme robili nejaký šalát a do neho sme dokonca použili mladé stredné menšie lístky z kalerábov. Bolo to veľmi chutné.
Kaleráb je bohatý nielen na minerály ako je meď, draslík, mangán, železo, kalcium, ale rovnako obsahuje aj vitamín C, B- vitamíny, vitamín A a vitamín K. Jeho dôležitou súčasťou je aj vláknina. Keďže obsahuje málo kalórii, odporúča sa aj pri diétach na chudnutie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2791
Dnešné ráno sme chceli piecť. Zrazu som mala akosi viac roboty inde a nemohla som zostať v kuchyni. Dcéra sa ponúkla, že upečie ona. Bola som rada.
Najprv prezrela všetko v komore, postupne vyťahovala zmesi aj múky a čítala zloženie i návody. Potom prezrela chladničku. Dlhšie sa rozhodovala, čo bude robiť. Nakoniec vybrala. Vždy mala rada krtkovu tortu. Tak sa ju snažila napodobniť. Urobila to však svojsky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1404
Počas prázdnin si vieme nájsť viac času na poriadne raňajky. Teda výborné aj pekne upravené na tanieri. Vieme si ich vychutnať s pôžitkom. Nie len nahádzať do seba či dokonca zjesť po ceste do auta či na zastávku autobusu, keď sa ponáhľame do práce.
Dnes sme si robili lievancové hody. Mali sme čas a tak sme sa vyhrali s príchuťami aj výzdobou. Teda len takou jednoduchou. Nie sme žiadni profesionáli. Prvoradá bola pre nás pastva pre oči. Ale ani na chute sme nezabudli.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 946
V lete je tento "moderný" nápoj asi najvhodnejším nápojom na raňajky aj neskorý olovrant. Ovocie, zelenina, šťavy a minerálky či sóda.
Môžu byť aj veľmi príjemným spestrením posedenia s priateľmi počas dovolenky či predĺžených víkendov. Môžeme pridať aj trochu alkoholu, ak ich chceme použiť v neskorých nočných hodinách.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1757
Ľuľok zemiakový, taký má názov odborne, ale v bežnej reči len zemiak. Zemiak je viacročná hľuznatá plodina z čeľade ľuľkovité. Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny. Za svoju obľubu vďačia nenáročnosti na prírodné podmienky pri pestovaní a predovšetkým mimoriadne vysokým hektárovým výnosom. Ich široké uplatnenie v európskom poľnohospodárstve na začiatku 19. storočia ochránilo Európu od hladomoru. V tom čase sme na Slovensku vďaka experimentom kňaza Jozefa Agnelli spoznali tri nové druhy, ktoré sa mu podarilo vyšľachtiť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1393