O mesiac je tu Veľká noc. Možno sa stretneme viacerí, možno konečne budeme môcť spolu ako rodina stráviť sviatky. Držme si palce, aby sa situácia z minulého roka nezopakoval či nezhoršila.
Dnes vám ponúkneme niekoľko zaujímavých receptov na mäsovú nôtu vhodných na jarné slávnostnejšie tabule. Nechajte sa zlákať a vyskúšajte.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 382
Tiež sa radi stravujete ľahko? Pritom veľmi jednoducho? Zároveň chutne?
Dnes vám ponúkam recept, ktorý som si upravila z kuchárskej knihy prastarej mamy zo začiatku 20. storočia. Nie veľmi. Veď jednoduchšie a pritom chutnejšie sa variť ozaj nedá. Len som použila nerezové hrnce, a nie ako ona porcelánovú misu do vodného kúpeľa a samozrejme, že som nevarila na peci na uhlie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 520
Tento týždeň budú zemiaky. Obľúbená zelenina mojej dcéry. Hlavne zemiaková kaša. Šéfkuchári takú dobrú neurobia ako ona. Dnes Vám ponúkneme staronové recepty, ktoré sme si doma prispôsobili pre seba a možno aj túto dobu. Možno budete prekvapení jednoduchosťou varenia a pritom varili bez zahustenia múkou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 738
Z citrusových plodov od detstva som milovala mandarínky a červené grepy. Rada som si ich odšťavovala a miešala so sódou. Pri varení kompótov z jabĺk a hrušiek sme často používali do nálevu šťavu z pomarančov a citrónov spolu s klinčekmi. Počas leta sme ich mali menej, viac počas zimy. Dnes si ich už môžeme dopriať po celý rok. Hlavná sezóna pomarančov a grapefruitov na severnej pologuli je od polovice decembra do konca apríla.
Dnes sa citrusy pestujú prakticky vo všetkých krajinách tropického a subtropického sveta. K najväčším pestovateľov patrí Španielsko, Brazília, Čína, Spojené štáty Americké, Mexiko aj India.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 560
Po dlhšej dobe sme doma zase robili jogurt. Bol hustý, tučný a krásne voňal. Chuť bola bezvadná. Urobili sme ho viac, ponúkli susedom aj tak ešte dosť zostalo. Spomenula na cesto z jogurtu. Bolo výhodné. Urobili sme z neho slané tyčinky, cesnakové posúchy, praclíčky aj sladké lekvárové šatôčky či jednoduchý orechový závin alebo...
Poďme na to. Cesto zo pšenice aj z klasickej múky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 682
Moja prastará mama aj staré mamy mali veľmi rady polievky. Ranné detstvo som prežila s nimi. Možno aj preto milujem polievky aj ja. Vždy keď som bola chorá, mi varili hovädzí vývar s rezancami alebo haluškami. Do dnes to považujem za najlepší liek proti chrípke či nádche. Dnes v jesennom a zimnom období viac varím krémové polievky, do ktorých pridávam väčšie množstvo cesnaku a cibule. Sú hustejšie a dva taniere zasýtia a zároveň nezaťažia organizmus, ktorý bojuje s chorobou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1251
Hovädzie mäso je mäso z tura domáceho. Toto mäso má tehlovo červenú farbu. Mladé zvieratá majú mäso svetločervená, staršie a najmä mäso z býkov je tmavočervené. Sfarbenie mäsa tiež závisí aj od pohlavia a fyzickej záťaže, ktorú zviera vykonávalo. Odtieň farby sa líši aj od toho, z akej časti tela mäso pochádza. Výraznejšie sfarbenie mäsa podporuje pohyb zvieraťa, kŕmenie zeleným krmivom a vysoký obsah železa v kŕmnej dávke.
Dnes pár našich obľúbených receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 630