Tento rok ste sa rozhodli zostať doma a nejdete do žiadneho hotela, kde vám zorganizujú celé sviatky? Alebo idete spolu s celou rodinou do hôr na chatu a lyžovať či inak sa zimne vyžiť? Zostávate doma a trávite sviatky s rodinou doma vo svojeje obývačke? Čo podávať na štedrý deň či vianočné sviatky? Inšpirujte sa u nás.
Ponúkame vám námety na polievky, hlavné jedlá i koláčiky či iné dobroty na mlsanie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 654
Už len pár týždňov, pár dní a budú tu sviatky, ktoré zvykneme nazývať sviatkami roka - Vianoce. Sviatky, kedy si väčšina z nás dožičí oddych, uvolnenie a venuje sa hlavne rodine. Tomuto obdobiu však predchádza obdobie príprav. Pečenia, varenia, zháňania a vyrábania ozdôb.
Dnes si s nami môžete pozrieť zopár receptov - námetov vhodných pre ľudí trpiacich ochorením celiakia. Chorobou, ktorú netreba podceňovať, ale pomôcť ju ľuďom zvládnuť s úsmevom a vynikajúcimi dobrotami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 893
Na jeseň a v zime vyžaduje naše telo zvýšenú potrebu vitamínov. Posledné roky je moderné dopĺ%nat si ich exotickým ovocím, ale pritom zabúdame na náš najlepší zdroj - kyslú kapustu. Kapusta je pre zachovanie zdravia mimoriadne dôležitým zdrojom živín.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 753
Už je jeseň v plnom prúde. V tomto období ešte viac dbáme na príjem vitamínov či iných látok, aby nás obišla chrípka alebo aspoň nejaká zložitejšia verzia. V tomto období sa viac vraciame aj ku klasickým bylinovým čajom a u nás ku zázvoru.
Zázvor je nenápadná rastlina, ktorá v posledných rokoch prežíva svoj búúm a návrat do našich kuchýň. V minulosti ho naše prastaré mamy volali ďumbier. V mojom detstve sme ho skôr poznali ako sušené mleté korenie do vianočných koláčov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 748
Tak sa to nejako spieva v pesničke. Či?
Zo všetkých produktov rastlinného pôvodu sú strukoviny najbohatším zdrojom bielkovín. Okrem toho majú ešte jedno významné plus - výborne zasýtia aj v menšom množstve. Hlavne teraz na jeseň je ich sezóna v kuchyni a my nemôžeme vynechať pár receptov. Ponúknite sa z nášho výberu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 725
Po veľmi dlhom čase som sa vrátila k testovaniu zmesí, ktoré ponúkajú naše obchody. Zmes od spoločnosti Liana som objavila asi pred rokom. Dlho ju naše obchody neponúkali. Veľmi často si obchodníci zamieňajú bezlepkovú diétu či chorobu celiakia a ľudí, ktorí trpia touto neliečiteľnou chorobou s ľuďmi, ktorí len vymýšľajú v jedle, že im nechutí, že to nevyzerá dobre... Čiže s ľuďmi, ktorí nemajú problém fyzický.
Počas prvej vlny corony sme to mali ozaj náročné. Vypisovanie obchodným reťazcom, že prečo pre nás nemajú nič v ponuke alebo hľadanie po obchodoch či lekárňach...
Zmes mám veľmi rada. Ako prvé som z nej pred rokom robila tortový korpus a dcéra vyskúšala urobiť krtkovu tortu. Hneď nás zaujala. Dnes je súčasťou našej "špajze". Nikdy nesmie chýbať.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 717
Jeseň bola vždy spojená v mojom detstve s bylinkovým čajom s medom alebo čiernym čajom s medom a citrónom. Neskôr v mojej domácnosti som na jeseň tradične piekla mäkké medovníčky, aby sme mali na mlsanie na vychádzky či neskôr deti desiatu alebo olovrant do školy.
Preto si dnes môžete u nás stiahnúť na skúšanie pár medových receptov. Či vyskúšať, ktorý z medovníkov budete piecť návštevám na Vianoce alebo ako ozdobu na stromček či ako drobnosti na vianočné trhy deťom do školy. U nás sme vždy v predstihu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 442