Mäta je krásna zelená bylina, ktorá kde sa zakorení, tam sa veľmi rýchlo rozvíja. Môžeme ju aj dvakrát v sezóne celú zostrihnúť, narastie znova. Je vhodná do sladkých i slaných dezertov alebo šalátov ako aj do príjemných osviežujúcich letných nápojov. Používame najmä lístky, ale môžeme aj mladé stonky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1806
Už presne neviem v ktorom časopise som sa dočítala, že slovo limonáda znamená sýtený nápoj vyrobený zmiešaním sódovej vody a sladeného koncentrátu.
Čiastočne som si to aj tak predstavovala. V mojej mysli pri pojme limonáda sa vždy objavili biele drobné bublinky, ktoré sme zmiešavali s domácim sirupom v detstve a neskôr v mojej domácnosti s čerstvo odšťaveným ovocím a bylinkami či jedlými kvetmi.
Niekoľko takýchto nápojov nájdete aj u nás na webe.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1511
Už tu máme o chvíľu čas grilovačiek a záhradných party. Dressingy a dipy prídu vhod.
Niektorí z nás grilujú aj doma na domácich griloch. Dresingy sú vhodné aj k opečenému mäsu či zelenine alebo len vareným zemiakom. Určite spestria jedlo na stole.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2941
Milé detičky a oteckovia,
zajtra je Deň matiek. Ak ste ešte nevymysleli nejaký darček pre mamičku, odporúčame vám upiecť malú jednoduchú, ale veľmi milú tortičku.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1291
Najprv na záhradkárskej predajnej výstave a neskôr na internete som zistila, že moruša nemusí byť len čierna ako poznám ja od detstva. Sú aj biele druhy a červené. Ochutnala som ich. Boli fajn, ale moja obľúbená aj naďalej zostala čierna moruša.
Moruša je veľmi zdravá. Veľmi dobre pôsobí na dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Veľmi rada ich pridávam do limonád spolu s medovkou. Alebo ich používam na prípravu chutného čaju.
Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku, obsahuje resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakoviny, bráni rastu nádorov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 13302
Čo je to? Mletý a premiešavaný so soľou čerstvý ovčí syr.
Špeciálne sa viac hovorieva o májovej bryndzi. Táto bryndza môže obsahovať aj viac ako 700 mg (na 100 g bryndze) vápnika.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3954
Počas sviatkov si nájdete určite viac času na prípravu raňajok či dobrej kávy. Posedíte si s rodinou a pritom niečo veľmi dobré popapáte a vypijete si šálku dobrej kávy a možno aj nášho mlieka.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1920