Kedysi sme sa pri mliečnom automate v Bratislavskej Karlovej Vsi stretávali dvakrát do roka a propagovali mlieko a mliečne výrobky. Učili sme návštevníkov robiť rôzne výrobky z mlieka. O kysnutí mlieka, výrobe tvarohu a miláčika, sme skúsili syr a ... potom z neho ťahať nite aj pliesť korbáčiky.
Učila nás ich robiť Martuška z Farmy Farmatuška. Prinášame vám jej postup.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1051
Základným postupom pre dobré piškótové cesto je dobré šľahanie. Dobre vyšľahané vajíčka sú základom ľahkého piškótového cesta bez tuku. Piškótové cestá majú jemnú, ľahučkú textúru, ktorá sa dosahuje zašľahaním čo najväčšieho množstva vzduchu do cesta. Žĺtka s cukrom musia byť dobre vyšľahané s cukrom. Cesto musí byť jemné, krémovité a svetlé. Musí v ňom zostať stopa po metličke ak šľaháte ručne. Môžete použiť aj ručný šľahač.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2603
Alebo vitamínové bomy či osviežujúce nápoje... Ako si to každý z vás nazve.
Končí apríl a tento rok je to náročné, preto vitamíny aj viac kreativity v kuchyni nám urobia dobre.Farby nápojov a chute majú antidepresívne účinky.
Odporúčam čítať ďalej.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 849
Nádherne voňajúce kvety fialiek sa celé stáročia používali pri výrobe voňaviek. Svoje využitie našli aj v liečiteľstve - mastičkárstve a neskôr si našla svoje miesto aj v kuchyni. Látky obsiahnuté vo fialke podporujú odkašliavanie a vylučovanie hlienov. Majú močopudné účinky a priaznivo pôsobia pri reumatizme. Viete, že jej liečivé účinky sa spomínajú v časoch Dioscoridosa a Plíniusa. V tých časoch odporúčali sa voňať fialkou pri bolení hlavy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1353
Minulé leto sme doma robievali ovocné omáčky a polievky Jedli sme ich na studeno aj vlažné spolu s piškótami alebo som piekla len piškótový korpus, ktorý sme nakrájali na menšie kocky do omáčky. Občas sme omáčky naliali do pohára a pili cez širokú slamku.
Chutili výborne. Dnes ich robievam na večeru. Skúste aj vy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 929
Na jar, keď sa všetko zečína zelenať, máme radi najviac zelené listy púpavy, rukovu, špenát či medvedí cesnak, kôpor... Väčšina týchto jedál je aj kombinovaná s vajíčkom na tvrdo či volským okom alebo strateným vajíčkom. Možno aj preto sa dnes budeme v článku venovať receptom z vajíčka. Teda šalátom či nátierkam alebo možno aj obyčajnej praženici či naopak luxusnému ruskému vajcu. Čítajte a uvidíte či vám nepadne nejaký náš staro-nový, možno už zabudnutý recept do oka.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 557
Také jarné. Venované hlavne jarnej zelenine a vstávaniu prírody zo zimného spánku. Alebo takto nejako poeticky by sme mohli nazvať ponuku na našom webe receptov na tento týždeň. Začneme špenátom, či medvedím cesnakom alebo bylinkami.
Moja stará mama kedysi robila aj šalát z vajíčka na tvrdo a púpavových listov. Bolo to však veľmi dávno a už si ozaj nepamätám čo v ňom bolo. Viem, že sme ho dostali v miske spolu s ražným chlebom a jedli lyžicou alebo vidličkou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 727