Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Varíme, pečieme zo zemiakovej múky

Zemiakovú múku mám veľmi rada. Kedysi som všetko zahusťovala strúhaným zemiakom. Kvôli synovej diéte na obezitu. Neskôr sme si zvykli a už mi veľmi zahustené polievky a omáčky múkou ani nechutili.

Zemiak alebo zemiaková múka? Čo je lepšie?

Keď som začala používať zemiakovú múku, nám chuťovo jedlá pripomínali zemiakom zahustené, ale výzor je podobný ako pri zahusťovaní pšeničnou hladkou múkou. Takto pripravená omáčka nám viac chutí. Je aj ľahšia na trávenie. Človek sa po takto pripravenom jedle necíti taký ťažký. 

Čítať ďalej: Varíme, pečieme zo zemiakovej múky

Zemiaková kaša

 

Len také obyčajné, ale v našej rodine veľmi obľúbené jedlo. Je veľmi dobrým doplnkom všetkých mäsitých jedál alebo rýb. 

Ak však dobre nakombinujete zemiaky s inou zeleninou, dostanete výbornú večeru a môžete ju ponúkať ako hlavný chod. 

 

Čítať ďalej: Zemiaková kaša

Varíme, pečieme z čučoriedok

Čučoriedky sú tmavo fialové bobuľky. Sú silnou podporou imunitného systému a tela, vďaka čomu chránia organizmus pred rakovinou, udržujú mladistvý vzhľad. Majú pozitívny vplyv na zrak, nervový systém a mozog. Pre tých, ktorý potrebujú schudnúť sú čučoriedky tiež vhodné, urýchľujú chudnutie podkožného tuku…

Čítať ďalej: Varíme, pečieme z čučoriedok

Varíme limonádu zo žihľavy

 

Z detstva si pamätám len žihľavový odvar, ktorým som si zvykla v lete umývať miesto šampónu vlasy a samozrejme si ešte pamätám čaj, do ktorého som si vždy dávala veľa citrónovej šťavy - ink som ho nevedela vypiť. .

Už v ére môjho vymýšľania receptov som začala robiť žihľavový sirup, žihľavovú tinktúru... No a tento recept na limonádu vznikol pred viac ako piatimi rokmi. Veľmi rada túto limonádu robievam na jar i v auguste počas sezóny mladej žihľavy. Keď do nej pridáte ešte trochu zeleného farbiva, má takú magickú farbu.

Do hrnca vlejeme 3 litre vody. Vložíme v sitku asi 50 lístkov mladej žihľavy. Prípadne môžeme dať aj spolu s mladými stonkami. Prikryjeme a necháme zovrieť. Len čo zovrie, odstavíme a necháme chladnúť asi hodinu. 

Čítať ďalej: Varíme limonádu zo žihľavy

Černice aj tento rok

Černice rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách i pri plotoch. Tam sme ich chodili v detstve zbierať v polovici až koncom augusta.

Dnes ich pestujeme v každej dobrej záhrade. S presunom pestovania černíc do záhrad boli vypestované rôzne odrody - kríčkové či stromčekové - aj odrody bez tŕňov. Podľa odrody a podnebia plody dozrievajú od júna až do septembra.

Čítať ďalej: Černice aj tento rok

Varíme pečieme z papriky

Paprika patrí vo svete, ale aj u nás medzi najdôležitejšie zeleninové druhy. Vďaka mnohostrannému využitiu a obsahu cenných látok potrebných pre ľudský organizmus si získala veľkú obľubu.

Obsahuje účinné látky, ktoré majú pálivú chuť. Tieto látky podporujú trávenie, zvyšujú žalúdočnú sekréciu, povzbudzujú krvný obeh a dýchanie.
Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.

Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.

Čítať ďalej: Varíme pečieme z papriky

Varíme, pečieme z levandule

 

Väčšina z nás si myslí, že levanduľa je použiteľná len do skrine proti moliam. Aspoň tak si ju pamätám z detstva. V dvadsiatom storočí sa levanduľa veľmi necenila ako aj iné liečivé rastliny. Dnes sa pomaly vraciame k prastarým receptúram a vymýšľame aj nové. 

Už druhý rok z nej robím limonádu a na raňajky mlieko s príchuťou levandule. Pri piknikoch sme si zvykli dzobnúť do levanduľových sušienok. Pred asi štyrmi rokmi som spoznala aká je výborná ako príchuť pri pečení diviny. 

Tak a pár mojich a možno aj neskôr vašich receptov. 

Čítať ďalej: Varíme, pečieme z levandule

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

19
apr
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

22
apr
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

01
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

04
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

30
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

Odkazovač

Hamašová

Už zase sme si čosi stiahli na precvičenie :) Ďakujeme ;)

07/04/2019 - 18:02 1
Gaál

Super pracovné listy, ďakujem!:)

02/04/2019 - 08:56 1
Jančovičová

Súhlasím

31/03/2019 - 18:40
Drahomíra

Krásna stránka :) Ďakujem ;)

30/03/2019 - 12:56 2
silbod

Krásne ste upravili stránku. Je živšia. Taká sviežejšia. Nehc sa darí.

16/03/2019 - 19:06 1
Maja

Tu môžete nechať krátky odkaz :)

16/03/2019 - 15:57 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri