Väčšina z nás si myslí, že levanduľa je použiteľná len do skrine proti moliam. Aspoň tak si ju pamätám z detstva. V dvadsiatom storočí sa levanduľa veľmi necenila ako aj iné liečivé rastliny. Dnes sa pomaly vraciame k prastarým receptúram a vymýšľame aj nové.
Už druhý rok z nej robím limonádu a na raňajky mlieko s príchuťou levandule. Pri piknikoch sme si zvykli dzobnúť do levanduľových sušienok. Pred asi štyrmi rokmi som spoznala aká je výborná ako príchuť pri pečení diviny.
Tak a pár mojich a možno aj neskôr vašich receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2179
Každý rok trochu inak robievame doma limonády na osvieženie počas dňa, ale aj pri posedení s priateľmi večer na balkóne či terase. Aj tento rok vám ponúkame naše najnovšie recepty. Ochutnajte.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1844
moja prastará mama
Vybrala som po dlhšej dobe kuchársku knihu, ktorú som zdedila po starej mame. Tá ju mala od svojej mamy.
Medzi papierikmi, ktoré boli povkladané v knižke som objavila aj poznámky o varení dobrej kávy. Pomaly som prečítala poznámky a skúsila urobiť. Svoj už asi nie celkom rovnaký postup ako z tých čias, vám ponúkam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1887
Tekvica pôvodne pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Indiáni ju pravdepodobne pestovali ešte v piatom tisícročí pred našim letopočtom. Používali ju celú. Jedli dužinu, semienka aj listy. Semienka a listy sú silným afrodiziakom a majú tiež diuretické účinky.
Je zaujímavé, že najprv sa dostala tekvica do Ázie a až potom do Európy. Dôkazom toho je aj jej množstvo používania v orientálnej kuchyni. A od asi 16. storočia ju teda používame aj my – Európania.
Až asi 90% tekvice tvorí voda, z toho vyplýva jej nízka energetická hodnota. 100 g tekvice obsahuje 55 – 56 kJ z čoho cukry tvoria len 1,7 g. Ako bonus v nej nájdete iba 0,2 g tuku. Dobrá správa je, že spomínaných 100 g tekvice pokryje až 29% dennej dávky betakaroténu. V tekvici nechýbajú ani antioxidanty, zdraviu prospešný škrob, pektín, nenasýtené kyseliny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1838
Takto sme s deťmi u nás v škole nazvali naše nápoje, ktoré sme si vymysleli pri výuke varenia a zdravej výživy na predmete technika v šiestom ročníku.
Základom bola šťava z jabĺk. Nám lepšie chutila šťava z červených jabĺk. Nie len že bola sladšia, ale aj výsledné nápoje mali potom lepšiu farbu.
K jablkovej šťave pridávame rôzne druhy ovocie. Ovocie si nakrájame na menšie kúsky a necháme dobre schladiť. Môžeme aj zmraziť a potom bude nápoj ozaj letný. Len potom to nepreháňajme s rýchlym pitím, aby sme si neprivodili angínu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1113
Letné polievky môžeme podávať teplé, vlažné i studené. S pridaním krajca chleba alebo krutónkami ich môžeme považovať za vynikajúci ľahký obed počas veľmi teplého počasia.
Zároveň tieto polievky pomáhajú dodržiavať pitný režim.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2569
Už býva pekné počasie. Chodievame na celodenné túry. Deti zo škôl chodievajú na celodenné výlety.
Nie vždy ideme na miesta, kde si môžeme kúpiť jedlo. Nie všetci môžeme či chceme všetko jesť. A tak niekoľkí z nás si ešte radšej - ako kedysi v našom detstve - robievame svoje vlastné suché balíčky na cestu.
Dnes si pripravíme spolu pár obložených bagiet či rožkov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3682