Je koniec leta. Dozrieva už všetko - jablká, hrušky, zemiaky, hríby, ...
My sme mali teraz doma veľkém nožstvo sliviek. Slivkové gule, slivkový koláč, slivkové lekváre, kompóty. A ešte všeličo iné. Ešte stále však bolo jedno vedro plné.
Čo s ním?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3402
Jablko je vo výžive poklad. Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom.
Jablko obsahuje až trinásť rozličných vitamínov:
A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín. Prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke alebo priamo pod ňou, preto by sme mali jablka konzumovať neošúpané. Ak si chcete dopriať extradávku jódu, nevyhadzujte ani jadierka - práve v nich je uložený aj tento stopový prvok.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1225
Dnes budeme spolu piecť košíčky, ktoré si môžete naplniť ovocím, pudingovým krémom alebo len tak šľahačkou.
Na leto úžasný zákusok.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2780
Vaše dieťa chce mať doma na pár dní kamaráta či kamarátku alebo prídu známy, s ktorými ste sa dlhšie nevideli...
Odporúčame, spýtajte sa ich, čo im môžete pripraviť na jedenie. Dnes, keď má každý človek nejakú intoleranciu alebo alergiu verte, že je to veľmi dôležité. Nedostanete sa tak do trápnej situácie, že nebudete mať návšteve čo ponúknuť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2856
Aj toto leto doma pijeme jednoduché limonády počas dňa alebo len ochutenú vodu. Sú chutné a osviežujúce.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1860
V lete a počas chrípkového obdobia viac dbáme o príjem tekutín a tekutín obsahujúcich vitamíny či iné telu prospešné látky.
Aj my sme doma teraz odšťavovali. S priateľmi večer na balkóne i terase padnú takéto vitamínové bomby veľmi dobre po teplom dni.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3011
Jej pôvodným domovom je stredná a južná Amerika. Do Európy ju priviezli španielsky moreplavci koncom 16.-teho storočia. Nemá veľkú výživnú hodnotu.
Jej význam je skôr dietetický. Vývarom z tekvice sa liečili zápaly močových ciest a prostaty. Vraj pomocou tekvice vyháňali kedysi hlísty a pásomnice.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 12274