Už je to ozaj dávno, čo sme si kamarátky z okolia kúpili zmrzlinový strojček. Elektrický stroj na výrobu domácej nefalšovanej zmrzliny. Takej, čo nie je z prášku.
Dovtedy sme tiež nerobievali práškovú zmrzlinu. Len sme šľahačku vymiešali s kakaom a nechali stuhnúť v mraziacich nádobkách v mrazničke. Alebo sme len rozmixovali jahody či marhule s cukrom a zmrazili ako ovocnú dreň. To je však iná chuť ako keď je zmrzlina vymiešaná v strojčeku.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 762
... čo s ňou?
Pažítka je je najmenšia cibuľovitá rastlinka. Ľahko rastie aj v kvetináči an otvorenom balkóne. Má listy podobné tráve. Aj preto sa u nás tradične používa jemne nakrájaná či anstrihaná najmä na dochucovanie polievok, šalátov či nátierok. Jedlú sa však aj jej kvety, čo už asi málokto vie. Naše prastaré mamy ich rady používali na dozdobenie jedál pri servírovaní na stole. Aj keď je pažítka cibuľa, je jemnejšia a lahodnejšia a jedlám dáva pikantný nádych.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 640
Už sú tu uhorky. Áno, dnes ich máme celý rok v obchode. Máme však na mysli tie čerstvé zo záhrady či z trhu od tety, čo ich ráno obrala a s krikom predávala. Teda tie úplne čerstvé, voňavé.
V dnešnej ponuke pár receptov z uhoriek. Dobrú chuť!
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 804
Cibuľa kuchynská sa pestuje na celom svete už niekoľko tisíc rokov. Jej pôvod nám nie je známy.
Má povesť zeleniny upevňujúcej zdravie. Už od stredoveku sa šťava z cibule používa na liečenie popálenín a obarenín. Už niekoľko storočí sa varená či pražená cibuľa na masle zmiešaná s medom používa ako liek na kašeľ.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 797
Aj najhorúcejšie leto sa raz pominie. Dobrá gazdinka myslí dopredu. Myslí na jeseň a zimu. Aj keď dnes už môžeme aj v zme kúpiť akúkoľvek zeleninu či ovocie v obchode, predsa len v lete sú paradajky, jahody aj ostatné chutnejšie. Premeňme ich teda spolu na špeciality v sklenených pohároch, ktoré budeme v zime vyjedať. Alebo ich pekne upravené môžeme darovať susede k sviatku.
V nasledujúcom článku vám ponúkneme recepty, ktoré mala rada moja prastará mama.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 607
Pradajky patria k nutrične významnej zelenine. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, provitamín A, aj vitamíny B, P, K. V paradajkách nájdeme aj vysoké množstvo draslíka, vápnika, sodíka a železa.
Dôležité je ich konzumovať surové dobre umyté pod studenou tečúcou vodou aj tepelne upravené, lebo niektoré látky v nich lepšie pôsobia na náš organizmus práve po tepelnej úprave.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 626
Tekvicu som mala rada celé detstvo a vlastne ju mám veľmi rada aj dnes. Tekvicová omáčka so zemiakovými plackami. Mňam. Toto musím mať každé leto.
Pôvodným domovom tekvice je stredná a južná Amerika. Do Európy ju priviezli španielsky moreplavci koncom 16.-teho storočia. Nemá veľkú výživnú hodnotu. Jej význam je skôr dietetický. Vývarom z tekvice sa liečili zápaly močových ciest a prostaty. Vraj pomocou tekvice vyháňali kedysi hlísty a pásomnice.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1011