Každý rok si s rodinou a známymi zvykneme pripiť na zdravie a šťastný nasledujúci rok. Chceme, aby bol lepší a krajší. Kedysi to bývalo len šampanské v ocukrovanom pohári, prípadne s kvapkou citrónu. Alebo možno Cinzáno s olivou. Časy sa menia. Dnes už nápoje viac miešame, aby sa spojili cute či boli krásne farebné.
Aj tento rok Vám ponúkneme pár receptov na nápoje, ktorými "ohúrite" svoje okolie. Základom bude cukrový sirup a šejker.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 41
Bravčové mäso spolu s hovädzím je v našich domácnostiach asi najviac používané. Hoci v posledncýh rokoch sa prediera viac do našich domácností kuracie mäso, stále vyhráva bravčovina.
Bravčové mäso má svetlejšiu farbu ako hovädzie, miestami svetloružovú. V závislosti od staroby zvieraťa, druhu a chovu. Má vyšší obsah tuku ako hovädzie. Je ťažšie stráviteľné. Čím pochádza zo staršieho zvieraťa, tým je aj jeho príprava dlhšia. My doma bravčové mäso nevylučujeme z jedálnička, len si vyberáme, čo z neho jeme. Ponúkame Vám pár receptov z našej domácnosti.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 34
V mojom deststve sme poznali u nás doma len hnedú šošovicu. Nie ako dnes, červenú, bielu, veľkozrnnú... Hlavne si spomínam na to ako sme hrali so starou mamou Lóru o fazuľky alebo šošovicu. Bola to obľúbená hra mojej starej mamy. Sedeli sme v kuchyni pri peci a hrali. Každý dostal 20 zrniečok, ktoré stavil do hry... No, a kto vyhral a získal všetky zrniečka, musel ich ísť namočiť do studenej vody, ktorú musel ísť nabrať na dvor do studne. Ráno sa mohla variť šošovicová alebo fazuľová polievka.
Čo dnes varíme zo šošovice doma?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 55
Aby sme sa mohli cítiť lepšie v kuchyni pri pečení, ponúkame Vám pár rád pri varení, parení či pečení rôznych druhov cesta.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 134
Med bol vzácnou potravinou, liekom a sladidlom už u pravekých ľudí. Staroveké národy medu pripisovali významnú funkciu v liečení a považovali ho za významného pomocníka v posilńujúcich účinkoch na organizmus. V niektorých básňach sa dozvedáme, že ho považovali za elixír mladosti. Hovorí sa,
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 176
Dnes si ukážeme pár recpetov ako si sami doma urobiť ochutené octy, soli či iné pochutiny. V lete sme sa zabávali v našej novej kuchyni. Urobili sme pár pohárikov a fliaš v darčekovom balení. Dali sme ich k sviatkom známym. mali úspech. Odporúčam aj Vám.
Na octy používame jablčný ocot. Nie, nevyrábali sme tentokrát sami. Kúpili sme. Soľ sme použili kuchynskú jodidovanú. Fľaše a poháriky používame z tmavého skla a zatvárame ich korkovými štupľami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 95
Tento školský rok si nosievam do práce v termoske so širokým hrdlom polievky a prívarky. Vždy, keď sa mi dá, odchlipnem si pár lyžíc počas celého dńa. Je mi takto lepšie. Teplé, výživné a chutné. Odporúčam aj Vám.
Nie, nechodím do jedálne na obed. Nevedia uvariť moju diétu. Nemajú na to prostriedky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 190