Raž pochádza zo strednej Ázie. Vraj ju na naše územie doniesli Slovania. Oproti pšenici je odolnejšia, má hrubšie zrno a tmavšiu múku s vyšším obsahom bielkovín, železa, fosfóru a vitamínov skupiny B.
Ražný chlieb je výživnejší, trvanlivejší. Zvyčajne je však aj hutnejší a vyzerá akoby zle vykysol.
Ražná múka sa zvyčajne nepoužíva samostatne, ale v kombinácii s pšeničnou.
Ponúkame vám zopár receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 8441
Práve doma lúskam vlašské orechy o dušu na vianočné pečenie. Lenže aj škrupinky potrebujeme celé na tvorenie. O to je to namáhavejšie.
Preto tento týždeň niečo o orechoch a ich význame.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2145
Tentokrát som skúsila pár receptov zo zmesi UNI od firmy NOVALIM. Povedala som si, že musím mať už niečo overené pred vianočnými sviatkami.
Miesto cukru som použila Xukor - brezový cukor, ktorý môžu používať aj ľudia s diabetes. Nuž a keď pozeráte na fotografiu a máte pocit, že sú vajíčka nejaké nazelenalé - teda ich škrupinka. Nuž máte pravdu. Jeden známy kúpil sliepky, ktoré znášajú vajíčka so zníženým množstvom cholesterolu a oni majú takú škrupinku. Ibaže sú len veľkosti S alebo M, lebo aj sliepky sú menšie.
Vyskúšajte aj vy. Možno vám zachutia.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2908
Tak a už sme doma skúsili aj takto jednoducho zmeniť pitie čaju. My veľmi nepijeme čaj. Väčšinou len keď sme chorí alebo je nám ozaj veľmi zima. Táto zmena sa nám však zapáčila. Pozvali sme aj susedov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1429
Už bol prvý zimný mráz. Nuž sme boli na šípkach. Nechala som sa presvedčiť. Pred niekoľkými rokmi som skúšala doma variť šípkový džem a veru to bola robota. Prpľavá a musela byť veľmi precízna. Od vtedy som odmietala šípky použiť na iné ako na čaj a aj tie som si radšej kúpila v obchode.
Tento rok som si to však celkom užila. Proste sa mi to viac páčilo. Vypočula som si niekoľko rád starších žien z lazov ako varia oni a...
Niečo z tohtoročných pokusov vám ponúkam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4685
Alebo pečieme staré jedlo našich predkov v hlinenej nádobe ako naši pra-pra-prastarí rodičia. Ibaže!
Hlinenú nádobu som vymenila za hlinený kvetináč veľkosti vhodnej pre jednu osobu. A samozrejme, som musela piecť v elektrickej rúre, lebo v paneláku zatiaľ nemáme starý šporák na drevo alebo modernú drevenú pec na pizzu.
Ale jedlo bolo úplne úžasné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1866
Už pred pár rokmi som ju objavila v jednej predajni, ale až do tohto leta ma ju nikdy nenapadlo kúpiť. Od leta, kedy som zase začala skúšať nové recepty vo veľkom, som zobrala väčšie odhodlanie a doniesla som ju domov.
Doma som nespôsobila žiadny šok. Skôr akúsi výzvu: "No tak a čo bude zajtra na raňajky?"
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 29417