Ponúkam vám niekoľko nálevov na uhorky, ktoré zvyknem doma používať. Ak urobím nálevu viac – lebo uhorky len postupne dozrievajú, odložím si ho do sklenenej fľaše do chladničky – najviac však na dva týždne a použijem podľa potreby. Rovnaké nálevy môžete použiť aj pri sterilizovaní koreňovej zeleniny, ktorú potom môžete použiť pri výrobe vianočného šalátu alebo vajíčkovej tlačenky na Silvestra. Tieto nálevy sú vhodné aj na konzervovanie drobných cibuliek či karfiolu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3090
Pri rôznych posedeniach rodinných alebo s priateľmi sa neponúka len chutné jedlo a delikatesy či výborné víno, určite patrí k takýmto príležitostiam už niekoľko rokov výborná káva.
Ponúknite sa námetmi z našej kuchyne.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1769
Malina je plod ostružiny malinovej. Je zložená z drobných guľôčok červenej farby. Maliny patria k najchutnejšiemu ovociu a k tým čo rada dzobkám pri televízore.
Plody si obľúbili už naši dávni predkovia
Obsiahnuté farbivo patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú najmä pre obsah antioxidantov cenné pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach (zápal priedušiek, reuma,), odporúčajú sa aj pri Alzheimerovej chorobe.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4193
Sú krásne červené, guľaté, šťavnaté. Alebo vám chutia ako malé červené bobuľky na strapci, ktoré pripomínajú hrozno? Možno obľubujete žlté plody, ktoré majú netradičný (hruškovitý) tvar.
Paradajky, rajčiny, alebo ak chcete rajské jabĺčka. Nech ich už pomenujeme akokoľvek, jedno sa nezaprie. Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, možstvo vítamínu E, vitamín C a betakarotén.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4719
Kedysi sme mali na záhrade dva kríky. Nevenovali sme sa pestovaniu egrešov. Nik okrem mňa ich veľmi nejedol. Zdali sa im kyslé alebo horké. Aj ja som ich teda jedla skôr surové.
Už tretí rok som mala teraz možnosť si naoberať viac egrešov. Nuž som doma trochu konzervovala.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3787
Nedávno sme si kúpili zmrzlinovač, tak sme samozrejme museli začať robiť zmrzlinu. Tu je zdokumentovaný výsledok jedného našeho pokusu - recept na výbornú čokoládovú zmrzlinu.
Asi takto začínal úvodný článok o výrobe zmrzliny na našej stránke pred pár rokmi.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2361
V posledný deň júna pred štyrmi rokmi sme sa s dcérou zúčastnili kastingu vo varení. Kasting trval dlho, vonku teplo vnútrí klimatizácia, nervozita rástla a tak, keď som prišla na rad – zrazu som dostala trému a už som si len strážila svoju bodku, kde som mala stáť, aby ma dobre snímala kamera.
Na veľké prekvapenie – postúpila som – porote sa páčil môj nápad. Musím povedať, že mi veľmi dlho trvalo, kým som si uvedomila, že ma pochválili.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 5802