Dnes si so šéfkuchárom Romanom pospomíname na prípravu kačacinky z minuloročných kačacích hodov. Pripravíme si kačaciu pečienku, kačací vývar, potom si urobíme šťúchané zemiaky a nakoniec si kačku upečieme na čučoriedkovom lekváre.

 

   {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/kacka/pecienka_mast9.jpg}

 

Kačacinka 1

Dnes kačacia pečeň dusená v kačacej masti - výborné predjedlo.

Masť škvaríme na strednej teplote. My sme využili hrnce Zepter, lebo nechytajú tak zápach ako obyčajné a naozaj sa masť neprichytí aj keď chvíľu nedávame pozor. Do vytopenej masti vsypeme trochu soli a položíme vedľa seba pečienky. a prikryjeme pokrievkou. Vypneme plameň, lebo v týchto hrncoch to pekne dôjde aj samé.

Necháme asi 15 - 20 minút dusiť. Potom vyberieme pečienky a masť zlejeme. Môžeme podávať pečienky s chlebom ako výborné predjedlo na dlhšej hostine alebo ako raňajky..

Vychladnutú masť zlejeme do pohárikov a necháme v chladničke stuhnúť. Dala som ich do malých pohárikov od jogurtov. Už len ich pekne uzavriem a budeme mať darček k narodeninám, ktoré ideme o pár dní oslavovať na grilovačke ako kamaráti.
 

 

Kačacinka 2

Dnes si urobíme výborný vývar. Teda polievku, ktorú môžeme potom podávať s rezancami, či haluškami, ale nám najlepšie chutí s mrveničkou.
Do trojlitrového hrnca vložíme umyté drobky z jednej asi trojkilovej kačky. Zalejeme litrom vody a necháme pol hodiny vrieť. Potom vodu zlejme a drobky opláchneme pod tečúcou vodou. Vložíme ich späť do hrnca. Pridáme rovnakú hmotnosť koreňovej zeleniny, 3 zrnká nového korenia asi 5 zrniek celého čierneho korenia a 2 čajové lyžičky soli. Všetko zalejeme asi dvomi litrami vody a necháme zovrieť. Pod odchýlenou pokrievkou na strednom plameni necháme vrieť asi hodinu. Občas prilejeme trochu vody - ale vriacej.

Potom vyberieme zeleninu aj droby.
Čistý vývar necháme prevrieť v inom hrnci. Zeleninu nakrájame a vsypeme do tanierov. Zalejeme vývarom a môžeme podávať.
Takto prevarený vývar môžeme aj vliať do misiek na mrazenie a uchovať asi 2 mesiace v mrazničke.
Až pri podávaní necháme každému si dochutiť ešte soľou a mletým čiernym korením.

 

Kačacinka 3

Dnes si urobíme prílohu

šťúchané zemiaky.

Najprv si uvaríme zemiaky v šupke v osolenej vode. Na panvičke si rozpustíme trochu kačacej masti a speníme na nej na drobno nakrájanú červenú cibuľku. Pridáme trochu soli a dobre premiešame. Pracujeme na prudkom plameni. Vsypeme na väčšie kúsky nakrájané zemiaky a premiešame. Plameň vypneme a zamiaky premiešame s petržlenovou vňaťou. Prikryjeme a do podávania necháme prikryté.

Môžete si ich však dať aj samostatne s paradajkou či kyslou uhorkou. Je to veľmi sýte jedlo.
 My sme použili Zepter hrnce, lebo sa na dno neprichytáva tak masť a ani potom od masti nepáchne hrniec.

Kačacinka 4

A je to tu. Pečieme kačku.

Kačka s čučoriedkovým lekvárom

Asi trojkilovú kačku dobre nasolíme zvrchu i z vnútra a vložíme do rúry na 200°C. Necháme ju piecť - vlastne zbavovať sa prebytočného tuku. Po asi hodine ju trochu tým tukom prelejeme a prelejeme ju aj asi 50 ml vody, aby začala naberať farbu.
Zatiaľ si pripravíme omáčku - zálievku na kačku.

Prichystáme si 1 veľký pomaranč, mleté biele korenie, 2 strúčiky cesnaku, 1 veľkú žltú cibuľu, 3 polievkové lyžice zemiakového škrobu, 3 polievkové lyžice čučoriedkového lekváru.

Na troche kačacej masti speníme cibuľu nakrájanú na menšie kúsky, prisypeme pokrájaný cesnak a dobre premiešame. Pracujeme na prudkom plameni. Vmiešame naakrájanú polovicu pomaranča. Potom pridáme a dobre premiešame zemiakový škrob. Nakoniec vmiešame lekvár.

Prilejeme kačacieho vývaru tak, aby sme omáčku rozriedili. Premiešameuž na malom plameni. Potom plameň vypneme a necháme podusiť prikryté kým nebudeme kačku potierať.

 

Kačku po asi dvoch hodinách vyberieme a potrieme . Ale najprv pekáč zbavíme prebytočnej masti. Vlejeme ju do kameninových misiek alebo skla a necháme vychladnúť. Kačku potrieme čučoriedkovou zmesou najprv zvnútra a potom ešte zvonka. Vložíme späť do rúry  a necháme ešte asi 20-25 minút piecť, aby nebola veľmi suchá.

 Dobrú chuť.

šéfkuchár Roman

 

Toto nie je diétne jedlo. Raz za čas si však môžete dať aj takéto niečo. Nič netreba preháňať.

A kačaciu masť môžete využiť aj pri liečení zápalu pľúc či priedušiek.