Vianočka od tety Evy

Zase sa mi podarilo zlomiť tetu Evu a učila ma piecť vianočku, aby som sa to doma mohla do Vianoc naučiť. Vlastne ani nie tak urobiť cesto, veď recept je v každej kuchárskej knihe či pred Vianocami v každom časopise. A ako sama povedala, ani ten jej nie je ničím výnimočný. 

Nuž hlavne som sa učila pliesť cestové prúty, aby mi vznikol dizajn, ktorý sa nejaké v rúre pri pečení nestočí alebo nerozplasne ako sa mi to kedysi stávalo, keď som piekla Vianočku vtedy ešte mojim malým deťom.

   

Najprv si prichystáme na vyprázdnenú kuchynskú dosku všetky suroviny.

120 g masla (rozhodne nie margarín, ale poctivé maslo)
80 g práškového cukru
3 žĺtky z veľkých vajíčok
225 ml teplého plnotučného mlieka
25 g čerstvého droždia
500 g polohrubej múky (môžete aj na polovicu hrubú a polohrubú, ale ja mám radšej polohrubú celú)
1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry
1/2 čajovej lyžičky soli
vnútro jedného struku vanilky

Ako prvý si urobíme kvások, ktorý necháme dobre podkysnúť. Potom do kvásku vsypeme trochu cukru a citrónovú kôru. Toto všetko vlejeme do robota - "Veď už v 21: storočí nebudeme miesiť rukami, nie?", povedala teta Eva.

Pridáme žĺtka, vanilku. Vsypeme zvyšok cukru, múku premiešanú so soľou. "Soľ sa nesmie stretnúť priamo s kváskom", upozornila ma teta Eva. Miešame trochu. Vlejeme rozpustené maslo a vymiešame do tuhšieho vláčneho cesta. "Tuk vždy dávame do trochu premiešaného  cesta. Neviem prečo. Tak som to v mladosti počula od starého cukrára a tak to odvtedy robím vždy.", dodala teta Eva.

Necháme pod utierkou na ozaj teplom miesto mieste nakysnúť aj dobrú hodinu. Po asi trištvrte hodine potlačíme povrch cesta bruškom prsta. Ak sa cesto vráti do svojej polohy, je správne nakysnuté. "Väčšinou nechávam kysnúť asi hodinu aj kúsok, lebo je v ceste veľa tuku.", poučila ma teta Eva. 

    

Medzi kysnutím si prichystáme:

kúsky čokolády, kandizované ovocie

To už závisí od každého koľko chce.

 

 Cesto, ktoré sme vybrali z vandlíka a premiesili na doske si rozkrájame na deväť skoro rovnakých častí. Vyšúľame rovnaké šúľce. Do spodnej časti dáme 4 šúlce, ktoré naplníme zmesou čokolády a kandizovaného ovocia.

        

Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a necháme asi 5 minút, aby chytila vianočka farbu. Potom stiahneme teplotu na 175°C a pečieme asi 35 minút.  

Pýtate sa na tie špajle? Nuž tie sú tam na to, aby sa rady neposunuli v rúre pri kysnutí na bok alebo nezošmykli dole úplne. 

 

Po vytiahnutí z rúry potrieme vianočku mliekom izbovej teploty a necháme vychladnúť na mriežke. 

  

Hľadať

Kalendár udalostí

Odkazovač

silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri