Dnes si ukážeme spolu so šéfkuchárom Romanom ako môžeme urobiť perkelt z králika v hrnci Zepter. 

Starý recept, ktorý varieva pán Roman roky vo veľkých "kotloch" v reštaurácii, pre nás upravil pre 6 osôb a zároveň sme recept upravili pre prípravu v týchto hrncoch.

 

 

{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/ images/clanky/varime-so-sefkucharom/gulas/sem_tam39.jpg}

Prichystáme si najprv rozporcovaného králika - asi 800 g. Celého ho dobre posolíme a posypeme granulovaným cesnakom. Asi hodinu necháme v chlade pôsobiť. V tom čase si nakrájame 3 veľké cibule na jemno, 2 veľké mrkvy nastrúhame na jemno a 1 zelenú papriku nakrájanú na menšie kúsky.

 

Do studeného 4-litrového hrnca vlejeme na dno trochu oleja. A necháme prihrievať, čo skúšame kúskom mrkvy, okolo ktorej keď začne škvrčať olej vsypeme zvyšok zeleniny a orestujeme. 

   

Orestovanú zeleninu opaprikujeme sladkou červenou paprikou. Použijeme asi 1,5 polievkovej lyžice. Môžeme mierne okoreniť mletým čiernym korením. Podlejeme vriacou vodou a premiešame. 

  

Vložíme kusy králika a zalejeme zvyškom vody tak, aby sme prikryli králika. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme na strednej teplote zohriať tak, aby ukazovateľ ukazoval na začiatok vnútorného zeleného kruhu. Potom stiahneme teplotu na najmenšiu a necháme dusiť asi trištvrte hodinu. Aj tak sa v hrni zvýši teplota a ukazovateľ bude nakoniec ukazovať na koniec vonkajšieho zeleného okruhu.

  

Mäso vyberieme a necháme vychladiť. Za ten čas si urobíme mliečnu zmes na zahustenie omáčky.

V mise si premiešame asi 200 ml plnotučného mlieka a asi 200 ml kyslej smotany. Na suchú studenú panvicu dáme asi 150 g hladkej chlebovej múky. Pomaly necháme zohrievať za občasného premiešania, kým nedostane múka hnedastú farbu. Takto pripravenú múku vmiešame so mliečnej zmesi. Spolu vlejeme do omáčky a premiešame. Necháme na miernej teplote odkryté variť ešte asi 15 minút.

    

Mäso oberieme od kostí. Vsypeme do omáčky. Prikryjeme pokrievkou a odstavíme. Necháme mäso prehriať v teplej omáčke asi 10 minút a môžeme podávať. 

   

Podávať môžeme s maslovými haluškami http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/273-maslove-prilohove-halusky.

 

 

      "Mrkva, ktorú sme pridali na začiatku do orestovanej cibule má nielen pridať príchuť, ale aj na jemno nastrúhaná surová mrkva zabraňuje prepaľovaniu tuku.

V našom prípade sme použili olej, ale v takomto recepte je vhodnejšia bravčová masť. Ak ju máte doma, môžete pre toto množstvo použiť asi 1/2 polievkovej lyžice."