Vyberáme pre Vás z archívu ďalší recept šéfkuchára Romana.
Tento rok sa totiž chystáme na hodoch s mojimi študentami variť súťažne guláš. Prezeráme recepty či nájdeme niečo naozaj zaujímavé, čo by porotu úplne položilo. Nech vyhráme. To bude reklama škole, nie?!
150 g bravčovej masti
400 g cibule
1000 g hovädzieho predného
2 papriky
2 veľké paradajky
2 väčšie strúčiky cesnaku
200 g suchohríbov
200 g zeleru
1000 ml vývaru
Na masti speníme na menšie kúsky nakrájanú cibuľu. Na prudkom plameni ju opečieme do hneda.
Pridáme paradajky bez šupky, 2 strúčiky cesnaku nakrájané na menšie plátky, nakrájané papriky. Premiešame. Pridáme 1 čajovú lyžičku rasce a 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky. Dusím asi 10 minút.
Prilejeme polovicu vývaru a dobre premiešame. Pridáme nakrájané mäso na menšie kocky a pod pokrievkou na strednom plameni dusíme asi 30 minút. Premiešame. Pridáme nakrájané huby a nastrúhaný zeler na hrubo. Prilejeme zvyšok vývaru a znížime teplotu. Prisypeme čajovú lyžičku soli. Premiešavame častejšie, lebo zeler sa zvykne prichytiť na dne.
Pod pokievkou dusíme do zmäknutia mäsa. Zatiaľ sa zeler, paradajka a paprika rozvarí a celý guláš zahustí.
Podávame s haluškami alebo chlebom.
Alebo skúste so syrovými tortelínami ako my.