Jahňací guláš, poviete si, veď to nič nie je. Stačí kúpiť jahňacie mäso a urobíme guláš ako hovädzí. Nie je to celkom pravda. Jahňacie je úplne iné ako hovädzie mäso. Potrebuje väčšiu pozornosť, ako povedal šéfkuchár Roman. Je ľahšie stráviteľné, jemnejšie, vhodné pri rekonvalescencii... A ponúkol nám svoj recept.
Najprv si nachystáme suroviny
1000 g jahňacieho pliecka nakrájaného na kocky, 2 kusy bielej papriky, 400 g žltej cibule, 100 g rastlinného oleja, 2 g zázvoru, 150 g cesnaku, 150 g paradajkového pretlaku, 1 polievkovú lyžicu vínneho octu, 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky, 400 g domácej klobásy, 700 g zemiakov, 1 kávovú lyžičku mletého čierneho korenia, soľ až na konci podľa chuti.{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/jahna/jahnaci_gulas4.jpg}
Môžeme začať
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme v nádobe na oleji. Keď je cibuľa do zlatova opražená, pridáme na drobno nakrájanú zelenú papriku, cesnak (polovicu si necháme na koniec) a nakrájaný na drobno zázvor. Premiešame. Spolu jemne opražíme. Pridáme pretlak a vínny ocot. Premiešame. Poprášime mletou červenou paprikou a premiešame.
Zalejeme asi pol litrom vody. Posolíme na špičku noža. Vložíme nakrájané jahňacie mäso a dusíme pod pokrievkou za občasného premiešania takmer do mäkka - čo môže trvať 35 - 40 minút.
Pridáme na kocky nakrájané surové zemiaky (jeden menší zemiak si necháme na koniec) a na polkolieska nakrájanú klobásu. Dodusíme až budú zemiaky mäkké.
Pridáme na jemno nastrúhaný zemiak a cesnak krátko povaríme. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Zdobíme na krúžky nakrájanou surovou červenou cibuľou a petržlenovou vňaťou. Podávame s tmavým chlebom.
Ak by sme v recepte vynechali klobásu a miesto oleja použili maslo GHEE, mohli by sme tento recept zaradiť medzi bezlepkové.
Pán Roman odporúča guláš v zimnom období nakoľko obsahuje zázvor.