Pôvodne sme si robili lístkové cesto s tetou Evou na trubičky, ako oni tu volajú naše šamrole. Nestihli sme však nafotiť aj urobenie šamrolí, lebo sme sa na turistike trochu zdržali. A teta Eva nemohla čakať na nás, veď objednávka nepočká. Nuž sme to vyriešili kúpenským lístkovým cestom.
500 g lístkového cesta vystačí asi na 25 až 30 trubičiek{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/samrole5.jpg}
Cesto na tenšie vyvaľkám a narežeme na pásy široké asi 25 mm. Každý pás obtočíme okolo rúrky. Obtočené rúrky položíme na pekáč kúsok od seba, aby sa pri pečení nezlepili. Vložíme do vyhriatej rúry na 220°C a hneď teplotu stiahneme na 200°C. Pečieme do ružova. „Ťažko povedať koľko, ale veď dnes majú rúry sklené dvierka a tak kukajte.“ povedala nám teta Eva.
Rúrky necháme vychladnúť. Vychladnuté stiahneme z rúrok a môžeme plniť.
Sneh na 30 trubičiek
160 g bielkov, 200 g mletého cukru, 100 g kryštálového cukru, 90 g vody
Kryštálový cukor s vodou necháme na strednej teplote variť na „niť“ - teda drôtikom skúsime, či sa dajú robiť bublinky. Dcéra to hneď skomentovala, že doma to skúsi bublifukom.
Za čas, kým sa varí cukrový sirup, si vyšľaháme sneh s mletým cukrom do tuha. Sirup pomaly vlievame za stáleho šľahania opatrne, aby sa nám nezgučil. Keď dolejeme sirup, ešte miešame až kým na stierke sneh stojí. Vtedy ešte trochu premiešame, aby sme sneh prevzdušnili a necháme ho stuhnúť.
Potom plníme trubičky z oboch strán vrecúškom.
Teta Eva: "Už odložte ten foťák a poďte pomáhať ať sa něco naučíte."