Vyrobme si maslo

 

Už sme s deťmi doma i v škole vyrábali kade-čo. Začali sme tvarohom, pokračovali kravským a kozím syrom či syrom čedar. Nie vždy to bolo jednoduché. Väčšinou sme mali problém získať kvalitné suroviny na výrobu. Čerstvé mlieko v Bratislave nie je také jednoduché získať. Pamätám sa, že nám skôr prišlo poštou syridlo zo Žiliny ako sme našli predajňu s čerstvým mliekom.

Aj teraz to bolo podobné. Chceli sme viac percentnú šľahačku ako 10 či 12% a bol problém. Nuž sme sa museli uspokojiť s tým, čo sme našli v našich obchodoch. Deti však videli základ ako by sa asi robilo maslo. Vysvetlili sme si čo znamenalo odoberať smotanu z mlieka a čo je to mútiť mlieko. Omnoho viac si zapamätali, aj keď výsledok nebol taký ako kupujú v obchode. 

Do mixéra vlejeme dve vysokopercentné šľahačky. Šľaháme ich do kým sa úplne nezrazia - to určite budete vidieť. Takto zrazenú šľahačku necháme cez plátno prekvapkať. 

 

Zoberieme z plátna tuhšiu časť, ktorú štipkou alebo dvomi osolíme. Premiešame v miske. Môžeme pridať aj nasekané bylinky či postrúhaný strúčik cesnaku. 

 

Vysypeme na papier na pečenie alebo alobal a vytvarujeme nejaký valček alebo možno aj kváder. Zabalíme a necháme stuhnúť v chlade, aby sme mohli lepšie natierať na chlebíky. 

 

A zjedli sme ozaj všetko.

Skúste, neoľutujete!

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

11
dec
Centrum rodiny Bratislava-Dúbravka

15
dec
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri