Vyrobme si maslo

 

Už sme s deťmi doma i v škole vyrábali kade-čo. Začali sme tvarohom, pokračovali kravským a kozím syrom či syrom čedar. Nie vždy to bolo jednoduché. Väčšinou sme mali problém získať kvalitné suroviny na výrobu. Čerstvé mlieko v Bratislave nie je také jednoduché získať. Pamätám sa, že nám skôr prišlo poštou syridlo zo Žiliny ako sme našli predajňu s čerstvým mliekom.

Aj teraz to bolo podobné. Chceli sme viac percentnú šľahačku ako 10 či 12% a bol problém. Nuž sme sa museli uspokojiť s tým, čo sme našli v našich obchodoch. Deti však videli základ ako by sa asi robilo maslo. Vysvetlili sme si čo znamenalo odoberať smotanu z mlieka a čo je to mútiť mlieko. Omnoho viac si zapamätali, aj keď výsledok nebol taký ako kupujú v obchode. 

Do mixéra vlejeme dve vysokopercentné šľahačky. Šľaháme ich do kým sa úplne nezrazia - to určite budete vidieť. Takto zrazenú šľahačku necháme cez plátno prekvapkať. 

 

Zoberieme z plátna tuhšiu časť, ktorú štipkou alebo dvomi osolíme. Premiešame v miske. Môžeme pridať aj nasekané bylinky či postrúhaný strúčik cesnaku. 

 

Vysypeme na papier na pečenie alebo alobal a vytvarujeme nejaký valček alebo možno aj kváder. Zabalíme a necháme stuhnúť v chlade, aby sme mohli lepšie natierať na chlebíky. 

 

A zjedli sme ozaj všetko.

Skúste, neoľutujete!

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

04
mar
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

04
mar
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

30
mar
Zámok SchlossHof Rakúsko

01
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri