Dôkaz dusíka

Ukážeme si, že bielkoviny obsahujú dusík. Ukážeme si ako sa táto chemická reakcia využíva v potravinárskom priemysle. Skúste s nami.

Princíp

Dusík je obsiahnutý v bielkovinách a tie v kyslom prostredí reagujú za vzniku bielej zrazeniny.

Pomôcky

sitko (filter na kávu), lyžička, 2 poháre, mlieko

Chemikálie

Ocot

Pracovný postup

1) Do pohára nalejeme trochu mlieka (pól pohára) a pridáme 3 lyžičky octu, zamiešame
a necháme stáť.
2) Po niekoľkých minútach se vytvorí biela zrazenina. Precedíme ju cez husté sitko alebo
cez filter na kávu.

dusik

Práve tento jav sa využíva pri výrobe tvarohu a syrov. Pomocou pridania kyslého (octu, kyslej smotany, bieleho jogurtu) sa mlieko rýchlejšie zrazí a vytvára hrudkovitú hmotu.

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

11
dec
Centrum rodiny Bratislava-Dúbravka

15
dec
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri