Dôkaz dusíka

Ukážeme si, že bielkoviny obsahujú dusík. Ukážeme si ako sa táto chemická reakcia využíva v potravinárskom priemysle. Skúste s nami.

Princíp

Dusík je obsiahnutý v bielkovinách a tie v kyslom prostredí reagujú za vzniku bielej zrazeniny.

Pomôcky

sitko (filter na kávu), lyžička, 2 poháre, mlieko

Chemikálie

Ocot

Pracovný postup

1) Do pohára nalejeme trochu mlieka (pól pohára) a pridáme 3 lyžičky octu, zamiešame
a necháme stáť.
2) Po niekoľkých minútach se vytvorí biela zrazenina. Precedíme ju cez husté sitko alebo
cez filter na kávu.

dusik

Práve tento jav sa využíva pri výrobe tvarohu a syrov. Pomocou pridania kyslého (octu, kyslej smotany, bieleho jogurtu) sa mlieko rýchlejšie zrazí a vytvára hrudkovitú hmotu.

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

04
mar
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

04
mar
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

30
mar
Zámok SchlossHof Rakúsko

01
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri