Vyrábali sme soľ
Čítali sme v jednom z tých časopisov pre deti, čo odoberá syn v škole, že vo Francúzsku sa doluje kamenná soľ. Pohotovo sa pýtal, či ju odtiaľ vozia aj na Slovensko. A tak som synovi vysvetľovala, že na Slovensku sa tiež kedysi ťažila kamenná soľ, ale dnes sa už vyrába inak a prečo.
V Solivare neďaleko Prešova sa ťažievala kamenná soľ, kým bane nezaliala voda. Dnes sa potrubím táto slaná voda (Soľanka) z baní prenáša do Prešova, kde sa jodiduje a odparuje. A tak vzniká soľ, ktorú kupujeme.
Vlastne sa soľ "varila" v Solivare už v roku 1570 a sklad soli postavený v roku 1572 sa používal až do roku 1960. Dnes je tam múzeum.
Urobili sme si pokus
Do misky sme si naliali 1 dl teplej vody a do nej vsypali 2 odmerky od Sunaru soli (3 kopcovité čajové lyžičky soli). Soľ sme premiešali, aby sa rozpustila. Do misky sme vložili bavlnu a všetko položili na radiátor. Po štyroch dňoch sme mali v miske zase soľ. A predstavte si, že jej bolo rovnako veľa.
Pamätám si tento pokus ešte zo základnej školy, určite aj Vy. Len si neviem spomenúť, čo sme tým sledovali. Myslím akú chemickú reakciu.
A nakoniec prišla reč na morskú soľ, ktorá sa vyrába podobne.
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Pokusy pre každého
- Uverejnené: 11. január 2014
- Návštevy: 5585