Už sú zase Tu! Sviatky jari. Väčšinou sme v tomto období mali doma na poličke malé žlté kuriatka, samo, že umelé alebo háčkované. Pri nich trávičku z krepového papiera či plastelíny. Už sme však obe dievčatá veľké. Slovo dalo slovo a ... Prekutrali sme zadné police v komore. Našli sme staršie hrnček, vázičky, taniere, obrusy. Dokúpili sme servítky. Tento rok má byť podľa mojej dcéry moderná ružová, fialová, biela a zelená. Nuž sme zmenili veľkonočné prestieranie. Tento rok nebude ladené do zelenej všetkých odtieňov prekombinované so žltou a oranžovou.
Želatínová torta
2 vajíčka na tvrdo, mrkva (koľko váži vajíčko uvarené na tvrdo), cibuľa (koľko váži vajíčko uvarené na tvrdo), hrášok (koľko váži vajíčko uvarené na tvrdo), kukurica (koľko váži vajíčko uvarené na tvrdo), šunka natrhaná na kúsky (koľko váži vajíčko uvarené na tvrdo), 1 kocka bujónu, 500 ml vody, 8 čajových lyžičiek Agaru
Do vody dáme variť mrkvu, cibuľu nakrájané na kúsky spolu s bujónom. Prevaríme 5 minút. Vmiešame Agar a prevaríme 2 - 3 minúty. Potom zmiešame v mise s nakrájanými vajíčkami, šunkou, kukuricou a hráškom. Vlejeme do misky, ktorú sme trochu vytreli slnečnicovým olejom. Prikryjeme alobalom alebo vrchnákom a necháme dobre schladiť aj tri hodiny. Po vyklopení môžeme krájať ako tortu a podávať s chlebom.
Chlieb
na rozkvas: 1 polievková lyžica pohánkového kvásku, 1 dl vody, 1/2 čakovej lyžičky rasce, 4 polievkové lyžice pohánkovej múky
na cesto: 1 dl vody, 1 polievková lyžica teplého plnotučného bieleho jogurtu, 4 polievkové lyžice pohánkovej múky, 1 čajová lyžička soli, zemiaková múka, 2 polievkové lyžice popučeného vareného zemiaku.
Rozkvas vymiešame v mise na miesenie cesta a prikryté necháme ležať na teplom mieste 6 - 8 hodín. Zemiak rozmixujeme s vodou a jogurtom na kašu. Túto kašu vmiešame do rozklvasu a polyžičiach vmiešame múky a soľ tak, aby sme vytvorili vláčne, ale pevné cesto. Guľu z cesta vložíme do ošatky a necháme postriekanú vodou prikrytú utierkou kysnúť 6 - 8 hodín. Cesto preložíme na papierom vypožený pekáč. Potrieme vodou, posypeme kryštálikmi soli a rascou.
Do rúry si vložíme misku s vodou. Rúru predhrejeme na 230 °C. Vložíme pekáč s cetom do rúry. Pečieme asi 30 minút. Potom postriekame cesto vodou a znova pečieme asi 30 minút, pričom teplotu stiahneme na 200 °C. Po vybratí z rúry necháme na mriežke dobre vychladnúť.
Rožky
na rozkvas: 1 polievková lyžica ryžového kvásku, 1 dl vody, 4 polievkové lyžice ryžovej múky
na cesto: 1,5 dl šľahačky, 4 polievkové lyžice ryžovej múky, 1 polievková lyžica cukru, 1 polievková lyžica rozpusteného masla, zmes na kysnuté cesto Liana
Rozkvas vymiešame v mise na miesenie cesta a prikryté necháme ležať na teplom mieste 6 - 8 hodín. Do rozkvasu pridáme šľahačku, maslo a cukor. Vymiešame a po lyžiciach vmiešame zmes Lina tak, aby sme vytvorili vláčne cesto. Vyvaľkáme, vykroíme trojuholníky, ktoré zroľujeme do tvaru rožka. Položíme na papierom vyložený pekáč. Prikryjeme utierkou a necháme asi 2 hodiny odpočívať na teplom mieste. Potom odkryjeme, postriekame vodou a posypame práškovým cukrom. Znova necháme podkysnúť asi 1 hodinu.
Do rúry si vložíme misku s vodou. Rúru predhrejeme na 230 °C. Vložíme pekáč s cetom do rúry. Pečieme asi 30 minút. Možno dlhšie, podľa veľkosti rožkov.
Rožky podávame s lekvárom alebo medom. Môžeme ich aj naplniť orechovou alebo makovou plnkou.
Paradajkový lekvár
500 g cherry paradajok, 300 g cukru, 1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
Paradajky prekrojíme a vložíme do hrnčeka a nad parou uvaríme asi hodinu. Potom rozmixujeme a cez sito prepasírujeme do druhého hrnčeka s cukrom a kyselinou citrónovou. Uvaríme zase nad parou do požadovanej hustoty.
Výšivky
Iné krížikové výšivky nájdete tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/vysivame-krizikom
Ako poskladať zo servítky zajačika
Zloženú servítku si otočíme vpravo o 90°. Začneme formovať uši zajačika.
Preklopíme zloženú servítku a vyhneme smerom hore menší trojuholník z deltoidu. Zase preklopíme zloženú servítku a vrcholy pri základni trojuholníka v prehneme a vsunieme do seba tak, aby vznikol 3D tvar.
Preklopíme vytvorený tvar zo servítky a upravíme prednú čať krčením tak, aby sme vytvorili akoby tváričku zajačika.
Omaľovánky pre vaše deti
https://www.dobre-napady.sk/omalovanky/velka-noc
Ako zafarbiť vajíčka
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pokusy-pre-kazdeho/1317-ako-sme-farbili-vajicka-2
Dekorácie na okná
https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/238-window-art
Veľkonočné pozdravy
https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/611-velkonocne-pozdravy
Veľkonočné sviečky
https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/618-vyrabame-jarne-sviecky-a-svietniky