Jahody aj tento rok
Aj tento rok máme trochu jahôd. Teraz sú ozaj voňavé a chutné. Ale je ich viac ako len na jedenie.
Ponúkame vám pár našich obľúbených receptov pre spestrenie vášho jedálnička.
Jahodovo pomarančový lekvár
500 g jahôd zľahka premiešame s nakrájaným jedným pomarančom s 5-timi zarovnanými lyžicami brezového cukru a pár lístkami mäty. Necháme pod pokrievkou pôsobiť asi 6 - 8 hodín. Potom rozmixujeme. Na strednom plameni varíme za stáleho miešania do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárikov a necháme vychladnúť.
Jahodové desiatové koláče
300 g hladkej múky T650 premiešame s 1/4 čerstvého droždia a 5-timi lyžicami kryštálového cukru. Zalejeme vlažným mliekom po lyžiciach kým nezískame cesto hustoty ako na buchty. Potom vmiešame 1 čajovú lyžičku masla. Cesto rozdelíme na časti, z ktorých vytvarujeme kruhy. Položíme ich an papierom vyložený pekáč a necháme vykysnúť na teplom mieste pod utierkou. Potom vtlačíme pohárom alebo rukou otvory, do ktorých vložíme jahodovú plnku.
Jahodová plnka - 250 g jahôd rozmixujeme s 3 - 4-mi polievkovými lyžicami medu.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 6 - 8 minút.
Jahodovo-tvarohová nátierka
250 g hrudkovitého tvarohu rozmixujeme s 3-mi polievkovými lyžicami medu a 100 g jahôd. Nátierku môžeme natierať na toasty aj na chlieb.
Jahodový jogurt
200 g jahôd rozmixujeme s 2-mi polievkovými lyžicami medu do hladka. 500 g bieleho tučného jogurtu premiešame s jahodovou zmesou.
Smotanový pohár
Do pohára dáme piškóty a na ne jahody. Zoberieme veľkú lyžicu a naberieme si na ňu kyslú smotanu. Kyslú smotanu dáme na jahody a piškóty. Na to dáme ďalšie piškóty.
Potom zase zoberieme veľkú lyžicu a neberieme si na ňu kakao. Lyžicu s kakaom dáme do kyslej smotany a zmiešame kakao so smotanou. Zatiaľ dáme na piškóty ďalšie jahody. Na to všetko dáme smotanu zmiešanú s kakaom. Dáme to do chladničky aspoň na 5 - 10 min. a vyberieme to s chladničky. Vynikajúca delikatesa.
Ako sme spracovávali jahody pred rokom?
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/677-spracovavame-jahody
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 07. jún 2017
- Návštevy: 2071