Prechladnutie a prijímanie tekutín

Pri prechladnutí alebo až chrípke sa vždy odporúča piť veľa tekutín. Nemusia to byť však len čaje alebo zázvorové limonády. My odporúčame aj odšťavené ovocie, ktorým si tiež môžete upravovať a stabilizovať črevnú kultúru znehodnotenú dávkami antibiotík alebo iných liekov. 

Citrusová limonáda

4 kusy kumquat, 1 väčšia vetvičk rozmarínu 1 citrón, 1 limetku odšťavíme. Prilejeme 250 ml neperlivej minerálnej vody. Pijeme po troche širokou slamkou.

Mrkvovolimetková limonáda

2 veľké mrkvy odšťavíme spolu s jednou limetkou a jedným menším jabĺčkom. Prilejeme 250 ml minerálnej vody. Pijeme po troche so širokou slamkou.

Hroznová limonáda

200 g bieleho hrozna odšťavíme spolu s jedným citrónom a premiešame s 300 až 350 ml minerálnej vody.

Neriedené odšťavené šťavy odporúčame piť naozaj pomaly a v malých dávkach. Predpokladáme pol litra za hodinu. Hlavne šťavy, ktoré obsahujú zázvor. Zázvor je vynikajúci pomocník, ale pri väčšej dávke naraz môže bolestivé hrdlo a zápal v ňom ešte viac podráždiť. Pitím štiav čiastočne alebo aj úplne odbúrate pojedanie probiotík.

Napríklad na kašeľ odporúčame po lyžičkách jesť šťavu zo 100 g chrenu a jedného citrónu trikrát za deň. Určite šťavu nedávajte piť deťom do 10 rokov. Chren je veľmi dráždivý.
Druhým výborným liekom je napríklad hlavne kvôli príjmu vitamínov šťava z 300 g mrkvy, 100 g uhorky a 100 g cvikly. Šťavu pijeme po menších dávkach asi hodinu. A to raz denne. Po požití tejto šťavy sa nezľaknite. Môže sa stať, že moč bude mať červenšiu farbu.
Ak ste si ráno alebo pred obedom dali šťavu z uhorky a cvikly, popoludní si môžeme urobiť napríklad šťavu z 300 g mrkvy a 200 g čerstvého špenátu. Tiež šťavu pijeme v menších dávkach asi hodinu.
Na druhý deň si môžeme urobiť šťavu z 300 g mrkvy, 20 g zeleru, 50 g petržlenu a 100 g špenátu. Tiež ju pijeme po troche asi hodinu.
A popoludní môžeme napríklad urobiť šťavu z 300 g mrkvy, 150 g stopkatého zeleru, 100 g redkvičky.
Šťavu z 250 g mrkvy, 150 g hlávkového šalátu a 100 g špenátu si môžeme pripraviť napríklad asi hodinu pred večerným spánkom.
Z 300 g mrkvy, 150 g stopkatého zeleru a 50 g petržlenú si tiež môžeme pripraviť šťavu. Odporúčam v miešať do nej pár kvapiek citrónovej šťavy. Mne chuť petržlenu veľmi "neštimuje".

Moja naobľúbenejšia šťava

50 g zázvoru, 150 g bieleho hrozna, 2 citróny, 200 g mrkvy, 1 vetvičky rozmarínu odšťavíme a pijeme po troche širokou slamkou bez riedenia.

Zbytok po odšťavení tejto šťavy je vynikajúce zmiešať so syrom Lučina. Dostaneme zaujímavú nátierku. V chrípkovom období, aby sa veľmi nezaťažovali črevá a žalúdok veľmi neodporúčame jedávať chlieb a kombinácie jedál - preto túto nátierku napríklad môžeme naplniť do šunky a podávať na raňajky či večeru ako šunkovú rolku. Inak je táto nátierka natretá na jednohubkách a dozdobená hroznom vynikajúca delikatesa pri oslavách s priateľmi.
Pre vegetariánov môžeme zvyšok po odšťavení použiť na zmiešanie s tvarohom a podávať ako predjedlo v tvare guličiek.

Ak ste prechladnutí alebo už aj chrípka vás obchádza, nepodceňujete to. Určite okrem nasadenia liekov či ozdravných štiav, doprajte si odpočinok a veľkú dávku spánku.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
5
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
20
21
22
23
26
28
29
30

Akcie

24
nov
Zámok Schloss Hof
-
Schloßhof

25
nov
Centrum rodiny

27
nov
Čajovňa Symetria Devínska Nová Ves

Výstavy

24
nov
Schloss Hof a Schloss Niederweiden
-
Schloßhof

24
nov
Poštovní muzeum, Nové mlýny 2, Praha 1 (Česká republika)

Partneri