Pripravujeme šaláty

 

Aj tento rok si občas doma pripravíme šalát ako zmenu v stravovaní, či len ako výbornú desiatu.

V poslednom čase ma zaujali šaláty, ktoré sú vhodné aj na raňajky či obed.

Grécky šalát

1 žltá a 1 červená paprika,, 400 g morčacích pŕs v celku, morská soľ, 2 lyžice medu, 2 strúčiky cesnaku, repkový olej, hrsť zelených a čiernych olív bez kôstok, 200 g syra feta, 1 červená cibuľa, 125 g mladého špenátu, citrónová šťava, biely smotanový jogurt 

Papriky umyjeme, osušíme a preložíme do zapekacej misy. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 220 °C približne 20 – 30 minút, kým paprika celá nesčernie, aby sme si uľahčili šúpanie kože. Keď sú papriky upečené, ešte horúce ich vložíme do misy, ktorú prikryjeme potravinovou fóliou alebo alobalom a papriky necháme spariť asi 5 minút.

Ešte teplé sparené papriky ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kúsky.

Umyté a osušené morčacie prsia nakrájame na menšie kocky, ochutíme soľou, korením, medom, cesnakom a olivovým olejom. Dôkladne premiešame a necháme 5 - 10 minút marinovať. Potom ich za občasného miešania opečieme na panvici s rozohriatym olivovým olejom po všetkých stranách dozlatista.

Nakrájanú papriku preložíme do misky. Pridáme na menšie kúsky natrhané alebo nakrájané olivy, fetu, ktorú sme rozdelili rukami na menšie kúsky, na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu a umytý a osušený špenát. Ochutíme olivovým olejom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame.

 

 

Fazuľovo-jablkový šalát

220 g nových zemiakov, 220 konzervovanej červenej fazule, 1 červené jablko, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 žltá paprika, 1 šalotka, 1/2 feniklu

na dressing: 1 lyžica červeného vínneho octu, 2 lyžice olivového oleja, 1 roztlačený cesnak, 2 lyžičky posekaného čerstvého tymiánu

Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme ich a nakrájame na menšie kúsky. Fazuľu scedíme a necháme dobre odkvapkať. Jablko si nakrájame na drobno a pokapkáme citrónom, aby nezhnedlo. Papriku pokrájame na menšie kúsky. Na drobno pokrájame aj šalotku a feniklovú hľúzu. Všetko v mise na šalát zľahka premiešame. Zalejeme dressingom, ktorý sme pripravili zmiešaním surovín. Necháme prejsť chuťami. Môžeme podávať.

 

Brokolicový šalát s mandľami

450 g brokolicových ružičiek, 50 g malých kukuričných šúlkov, 1 červená mäsitá paprika, 50 g lupienkov mandlí

na dressing: 1 lyžica sezamových semienok, 1 lyžica arašidového oleja, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica medu, 2 lyžičky citrónovej šťavy

Kukuricu a brokolicu 5 minút blanšírujeme vo vriacej vode. Necháme odkvapkať. Potom ich spolu s ostatnými surovinami vložíme do šalátovej misy a opatrne premiešame. Sezamové semienak opražime na sucho v panvici, kým nepustia arómu. Ostatné suroviny si premiešame v miske a nakoniec pridáme sezamové semienka. Dressingom prelejeme a zľahka premiešame šalát. Necháme prejsť chute a môžeme podávať.

 

Ovocno bravčový šalát

4 vykostené bravčové steaky, 8 vykôstkovaných sušených sliviek, 8 vykôstkovaných sušených marhúľ

na marinádu: 4 lyžice pomarančovej šťavy, 2 lyžice repkového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 4 pomleté bobkové listy

Mäso pokrájame na menšie približne rovnaké kúsky a spolu so slivkami a marhuľami vložíme do plytkej porcelánovej misy. Mäso zalejeme marinádou, ktorú sme pripravili zmiešaním surovín. Necháme postáť v chlade cez noc. Mäso aj ovocie vyberieme z marinády a ugriľujeme na panvici či v rúre. Vložíme do misiek a na povrchu dozdobíme kúskami pomaranča.

 

 A aké šaláty sme robili v minulosti?

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/846-sefkuchar-robi-salaty

 

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

22
sep
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

22
sep
Schloss Hof
-
Schloßhof

25
sep
Centrum rodiny Bratislava-Dúbravka

31
okt
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

17
nov
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

Výstavy

20
sep
Schloss Hof
-
Schloßhof

Partneri